Tam Tahıllı Bol Susamlı Ramazan Pidesi

Ağustos 24, 2010

pide2
Ramazanın ve iftar sofralarının olmazsa olmazıdır Ramazan pideleri.
Çıtır çıtır mis gibi kokan pidelerin kokusunu çok uzaklardan bile alırsınız ya da Ramazan ayının o özel başka hiçbir aya benzemeyen ulvi havasıdır o kokuyu burnunuza estiren, iftar saati yaklaşırken. Sanırım en özene bezene hazırlanılan sofraların kurulduğu, paylaşımın, ikramın, yardımın en bol olduğu aydır bu güzel ay.
Ramazan’a özel lezzetlerin en vazgeçilmez eşlikçisi, bazen o güzelim yemekleri bir kenara kaldırtıp üzerine biraz tereyağı yanında bir parça peynir  ve bir bardak demli çay ile başka birşey aratmayan  Ramazan pideleridir.
Zaman zaman Ramazan pidesini evde hazırlamanın ve iftar saati yaklaştıkça fırın önünde beklemenin, fırından çıkan sıcacık pidenin üzerine sürdüğünüz tereyağının erimesini izlemenin keyfi de bir başkadır. Bu keyfi yaşamak isterseniz tarif aşağıda;
  Malzemeler
  • 250 ml su (1 su bardağı )
  • 250 ml süt ( 1 su bardağı)
  • 10 gr kuru maya
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı tam tahıllı un ( hamurun kıvamına göre artış gösteriyor)
  • 50 gr tereyağı
  • üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
pide
Sütü ve suyu beraber ılıtın.Ilımış süt ve su karışımına eritilmiş tereyağını ve toz şekeri ilave edip iyice karıştırın. Karışımı hamuru yoğuracağınız kaba aktarın.
Diğer yandan  tam tahıllı unu, tuzu ve mayayı bir kaba eleyerek unlu karışımı elde edin. Elediğiniz unlu karışımı sütlü karışıma yavaş yavaş ekleyerek mikserin hamur karıştırma aparatıyla yada elinizle  iyice yoğurun. Bu noktada un miktarı, hamurun kıvamına göre ayarlanmalıdır. Yoğurduğunuz hamurun üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık bir saat dakika mayalanması için kenara kaldırın. Süre sonunda mayalanan ve kabaran hamuru tahta bir kaşıkla karıştırarak kabarıklığını söndürün.
Yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisi üzerine aldığınız hamura pide şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürerek bol miktarda susam ve çörekotu serpin ve 180 °C ‘ fırın sıcaklığında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

1 comments

Yazdırılabilir Tarif