Ali Paşa Pilavı

Ağustos 11, 2010

alipasa2
Çocukken annenizin yaptığı ve yıllar geçse de her yediğinizde sizi o yıllara götüren yemekler vardır hani. Ali Paşa Pilavı da benim için öyledir. Çok sık yapılırdı bizim evde; ben de çok severdim. Geçen gün aklıma geldi bu pilavı uzun zamandır yapmadığım. Hatta Zeynep’in hiç yemediği... Tüm malzemeler elimin altındaydı ve hemen pişirdim ve kızım çok beğendi ‘Anne bu küçük köfteli pilavı çok sevdim’ dedi.
Üzerindeki minik köftelerle çocuklara hitap etmesinin yanısıra hem protein ve karbonhidratı birarada bulundurması, hem de yapımının pratikliği açısından Ramazanın  ilk günü için uygun bir tarif olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile de herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.
alipasa1
Malzemeler
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 2 su bardağı et suyu ( dilerseniz 1 bardak su 1 bardak et suyu)
  • 2-3 çorba kaşığı tereyağı
  • yaklaşık 200 gr köftelik kıyma
  • tuz, karabiber, kimyon,
  • bir adet kesme şeker ( isteğe bağlı)
  • 1 dilim bayat ekmek
  • 1-2 çorba kaşığı çam fıstığı
Benim için pilav yapmanın püf noktalarından en önemlisi pirinci şeffaf bir su bırakana kadar iyice yıkayıp nişastasından arındırmaktır. Pirinci iyice yıkayıp nişastasından arındırdıktan sonra  pilav yapacağınız tencerede eritip kızdırdığınız tereyağının üzerine boşaltın ve birkaç dakika pirinçler birbirinden ayrılıp taneler haline gelene kadar karıştırarak kavurun. Ardından et suyunu, tuzunu ve dilerseniz bir adet kesme şekeri  ilave ederek kapağını kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekmeye başlayıp üzeri göz göz olmaya başladığında  kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Pilav pişerken diğer yandan kıymayı, bayat ekmeği ve baharatları birbirine ekleyin yoğurarak en fazla misket büyüklüğünde minik köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri az miktarda sıvı yağ eklediğiniz teflon tavada kızarana kadar çevirerek pişirin.
Pilavı bir kalıp yardımıyla tabağa çıkarın ve  minik köfteler ve kavrulmuş çam fıstığıyla ve taze çekilmiş karabiber ile servis edin.
( Ben bu pilavın üzerine bir miktar tarçını çok yakıştırıyorum ama   pilav ve tarçın herkesin damak tadına hitap etmeyebilir. Deneyerek karar vermenizde fayda var.)
Afiyet olsun.

You Might Also Like

5 comments

Yazdırılabilir Tarif