Dark Chocolate Sorbet

Ağustos 19, 2010

Bitter Çikolatalı Sorbe

2090
chocolateandzucchini.com’dan uyarlanmıştır.
Sorbenin tarihçesi ile ilgili birçok rivayet vardır. Bazı kaynaklar ilk olarak Çinliler tarafından keşfedildiğini  ve daha sonra Perslerin ve Arapların öğrendiğini, Araplarla sıkı ilişkileri  olan İtalyanlar tarafından da tüm Avrupa’ya yayıldığını; bazıları ise  M.S. 1. yüzyılda Roma imparatoru Nero döneminde keşfedildiğini;  bir diğer kaynak, 13. yy’da Marco Polo’nun Çin’den İtalya’ya dönüşü sırasında bu tarifi Avrupa’ya getirdiğini rivayet eder.
Sorbe sözcüğünün kökeni ise tatlı içki anlamına gelen Türkçe “şerbet”, Arapça “şarap”tan gelir.
Sorbe ve dondurma arasında ne fark olduğu zaman zaman kafaları karıştıran bir soru olabilir ancak  dondurma ile sorbeyi birbirinden ayıran birçok özellik vardır. Sorbenin içerisinde dondurmada olduğu gibi süt ürünleri bulunmaz. Ana malzemesini meyva suyu, şeker ve suyla hazırlanan bir şurup olsada  günümüzde oldukça çeşitlenmiştir. Sorbe dondurmaya oranla daha gevşek bir yapıda ve buzlu bir dokuya sahiptir.
sorbet
Malzemeler
  • 275 ml  (1 cup+2 çorba kaşığı) su
  • 40 gr (1/3 cup) kakao
  • 100 gr ( 1 cup) şeker
  • 85 gr  kıyılmış bitter çikolata
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya ektresi
  • bir tutam tuz
Dondurma makinası ile yapmak için;
Dondurma makinası ile yapacak olanlar dondurma makinasının kasesini önceden derin dondurucuda bekletmeliler. Benim makinamın kitapçığında en az 24 saat bekletilmesi gerektiği belirtiliyor.
Suyu, kakaoyu ve şekeri orta boy bir sos tenceresi içerisinde karıştırarak kaynatın. Ocaktan alın ve içerisine kıyılmış çikolatayı ekleyin.Kısa bir süre bekleyin ve çikolatalar erimeye başlayınca vanilya ektresini ve tuzu ilave edin ve çikolata tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve ardından buzdolabında soğutun. Dondurma makinanıza koymadan önce tekrar karıştırın ve makinanızın kullanma klavuzuna uygun şekilde dondurmanızı hazırlayın.
Blog-030
Dondurma makinası olmayanlar içinse , David Lebovitz bu şekilde anlatıyor;
1. Dondurma karışımızı hazırlayın ve buz banyosu (buz doldurduğunuz  büyük bir kase içerisinde) içerisinde soğutun.
2. Derin d3.onduruya uygun bir kap içerisine karışımınızı boşaltın.
3. 45 dakika sonra kontrol edin. Kenarlarından buz tutma başladıysa derin dondurucudan çıkarın ve spatula ile kuvvetli bir şekilde iyice karıştırın ve tekrar derin donduruya koyun.
4. Dondurma karışımını her 30 dakikada bir kontrol edin ve dondukça kuvvetli bir biçimde karıştırın. Eğer el blendırınız varsa bu,  işlemi el blendırı ile daha kolay ve etkili bir biçimde yapabilirsiniz. Sık sık kontrol edin ve buz tuttukça karıştırın ortalama 2-3 saat sonra dondurmanız hazır olacaktır.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

8 comments

Yazdırılabilir Tarif