Çocuklar ne zaman acıkır?
Ağustos 07, 2010Gazozlu Poğaça
POGACA PASTRY
Özellikle küçük çocuğu olan anneler iyi bilirler bu minik afacanlar kolay kolay acıkmaz hatta zaman zaman peşlerinden koşarız bir iki lokma birşey yedirmek için. ‘ Anne! Acıktım! ’ ise duymayı en çok istediğimiz ve maalesef ender duyduğumuz cümlelerdendir-idi.
Zeynep artık bana çok sık ‘Anne! Acıktım! ' hatta ‘çok acıktım! Midem kazınıyor! ’ diyor. Neden mi? Çünkü yüzüyor ve yüzünce çok acıkıyor. Bende bunu fırsat bilip ona çeşit çeşit yiyecekler hazırlıyorum.
Bu arada çocukların erken yaşta spora ilgi duyması onların fiziksel ve ruhsal gelişimleri açısından çok büyük önem taşıyor. Bu konuyla ilgili bilgiyi paylaşmak isterim.
‘3-6 Yaşta Yüzmenin Faydaları
Ülkemizde yüzme eğitimine genelde 6 yaşından itibaren başlanıyor, fakat çocuklarda 3 yaşında başlayan yüzme eğitimi, iskelet yapısının gelişiminden iştahına kadar, ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp-dolaşım sistemi ve solunum yolları bozuklukları, şeker hastalığı, sigara-alkol bağımlılığı ve obezite gibi yaşanabilecek sorunlara karşı da önemli yeri vardır. Yüzme sırasında beyine daha çok oksijen gittiği ve tüm kaslar çalıştığı için belirli efor kaybedilir. Yapılan spor çocuğun iştahını arttırır. Yüzme kurslarına katılan çocukların aileleri, çocuklarının eskisine göre daha fazla iştahlarının açıldığını fark ederler.
Yüzme sporuyla uğraşan çocukların gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu belirten uzmanlar, hastalıklarla mücadelede önemli rol oynayan antikorların sayısının, yüzme sırasında artmasının daha sağlıklı bir beden oluşturduğunu söylüyorlar. Aynı zamanda, yüzmenin disipline dayalı bir spor dalı olması, çocukların, aynı disiplini okul hayatlarında da devam ettirdiklerini göstermiştir.
Yüzme gibi bireysel sporların çocuğu sosyalleştirdiği gibi, tek başına bir şeyleri başarmanın hazzını yaşatacağına dikkat çeken uzmanlar, çocukların yüzme aktivitelerinden yararlandırılmasının her yönden olumlu katkı sağlayacağını da belirtiyorlar.
Spor amaçlı yüzmek için haftada iki ya da üç gün yüzme sporuna bir saat zaman ayırmak yeterlidir. Bu süre karada yapılacak çalışma öncesi gerdirme egzersizleriyle geliştirilebilir. Yüzme sporunda belli bir mesafenin yüzülmesi hedeflenerek çalışmalara başlanmalı ancak nefes alış veriş tekniği ve yüzme sitillerinin buna uyumu için eğitim alınmalıdır. Su ile uyum içinde yapılan bir yüzme sporu ruhsal dinginlik için de çok önemlidir.’*
Neyse gelelim asıl konuya; yüzme sonrası özellikle atıştırmalık birşeyler tercih eden afacanlar için harika bir poğaça tarifi buldum sevgili cafepepela’nın sitesinde. Özelliği içerisine eklenen gazoz. Sevgili cafepepela gazozun hamuru 4 katına kadar çıkarttığını belirtmiş tarifinde. Dediği gibi de oldu, pofuduk pofuduk enfes poğaçalar elde ettim sonuç olarak.
Tarifi cafepepela’dan uyguladığım şekliyle yayınlıyorum, benimde arşivimde bulunması açısından. Kendisine bu harika tarif için ayrıca teşekkür ederim.
Malzemeler- 1 su bardağı oda ısısında sade gazoz
- yarım su bardağı su
- 250 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
- 30 gr yaş maya veya 1 çorba kaşığı toz maya
- 1 çorba kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- un ( miktarı hamurun kıvamına göre ekleniyor)
- İçerisine: dilediğiniz iç harcı olabilir
- Üzerine: yumurta sarısı, çörek otu, susam vb…
Hamur yoğuracağınız kabın içerisine gazoz, su, maya, şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın. Ardından 2 su bardağı un ilave edin veyoğurun. Yumuşamış 250 gr tereyağını hamur karşımına ekleyin ve yoğurmaya devam edin ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur haline getirin. Yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakın.
Bekleme süresi tamamlanınca hamuru 4 eşit parçaya ayırın ve her parçayı bir miktar un serpilmiş zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük olacak şekilde açın ve bıçak veya hamur ruleti yardımıyla 8 üçgen paçaya kesin.
Dilediğiniz iç harcı hamurun içerisine yerleştirin ve sigara böreği sarar gibi sarın. Yağladığınız fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizin ve üzerine yumurta sarısı dilerseniz susam yada çörek otu serperek 30 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Poğaçaların mayalanma süresi tamamlanıp iyice kabardıktan sonra önceden ısıtılmış 185 ºC derecede fırında pişirin.
Afiyet olsun.
2 comments