'Marie Antoinette~Qu'ils Mangent de la Brioche 'Fransız Ekmeği'

Şubat 14, 2010

Dulce de leche brioche buns

brioche
Bu tarifi uygulamaya karar verdiğimde aklıma kraliçe Marie-Antoinette'in meşhur sözü geldi. Fransız devrimi sırasında söylediği iddia edilen o söz: "Halk ekmek bulamıyorsa, pasta yesin!"di. Marie-Antoinette,  bu sözü söylediyse bile  (çünkü bazı kaynaklar talihsiz kraliçenin böyle bir sözü  hiç söylemeğini iddia ediyor)  kastettiği bu değilmiş ki!
Oysa Marie-Antoinette "Qu’ils mangent de la brioche" derken  " ekmek bulamıyorlarsa, brioche yesinler" demek istemiş.
Wikipedia ‘da belirtildiği üzere  Brioche, bir tür Fransız ekmeğidir. Yüksek miktarda yumurta ve tereyağı içerir.
Ben de haftasonu bu lezzeti denemek istedim ve internette şöyle bir araştırdım. Malum evde  Dulce de leche olunca bu tarifi yapmamak neredeyse imkansızdı.



brioche2
(Tarif,  www.rkhooks.net ’den uyarlanmıştır.)
Brioche’un içinin yumuşacık dokusu Dulce de leche’nin o mükemmel karamel tadıyla birleşince harika bir sonuç ortaya çıktı. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
  • 250gr un ( orj. tarifte 250 gr un  hamurumun kıvamını sağlamadığı için ben  bir su bardağı kadar ilave ettim)

  • 6 gr tuz

  • 25 gr şeker

  • 3 yumurta

  • 1 paket instant kuru maya yada 11 gr yaş maya

  • 120 ml ılık süt

  • 125 gr küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağı
içine sürmek  için:
Tarifi uyarladığım sitede 250 gr krem peynir  ve 250 gr Dulce de leche demiş ancak ben krem peyniri  kullanmadım , sadece Dulce de leche kullandım. Ayrıca briocheların içine sadece Dulce de leche sürülecek diye bir kuralda  yok isteyen Nutella bile sürebilir:)  O şekilde de çok lezzetli olacağına eminim.
Sütü ılıtın (sıcak olmasın aksi takdirde maya bozulacaktır) ve maya ile karıştırın. Diğer taraftan büyükçe bir kaba unu ortasında havuz olacak şekilde  dökün ve ortaya mayalı karışımı ve yumurtaları ekleyin. Yavaşça karıştırın. Sonra tuz ve şekeri ekleyin. 15-20 dk hamur elastik bir kıvama gelene kadar yoğurun. Küp şeklinde kestiğiniz tereyağının yarısını ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Daha sonra diğer yarısını da ekleyin ve elastik bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bir saat kadar mayalanması için bekletin.
Beklemiş ve hacimi artmış hamuru dikdörtgen biçiminde unlanmış tezgaha yayın ve üzerine Dulce de lecheyi (oda ısısında beklemiş ve biraz yumuşamış) sürün.Daha önce de belirttiğim gibi  bu noktada Dulce de leche yerine  Nutella, marmelat vs… sürebilirsiniz.
Rulo şeklinde kıvırın ve yaklaşık 2-3 cm genişliğinde parçalar kesin. Ben kestiğim brioche hamurlarını yağladığım muffin kalıplarını koydum. Hamuru bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün buzdolabından çıkarıp biraz bekletin ve daha sonra  üzerleri  kızarana kadar 180° de pişirin.

Bu tarife ait en kaliteli ve özenle seçilmiş tüm malzemelerin ölçülendirilmiş bir şekilde  kapınıza teslim edilmesini isterseniz tariftentabaga.com üzerinden sipariş verebilirsiniz.


You Might Also Like

2 comments

Yazdırılabilir Tarif