Dulce de Leche

Şubat 01, 2010





Dulce de Leche Güney Amerika ülkelerinde çok popüler olan süt bazlı bir karamel. Fransızca'da Confiture de Lait, Portekizce'de Doce de Leite olarak adlandırılan bu lezzetli karameli yapmak için sadece süt ve şeker yeterli aslında.

İnternette sıkı takipçisi olduğum Cafe Fernando ve Supernormalfood yer vermiş sitelerinde bu tarife. Orjinal tarife göre şekerli konsantre süt (sweetened condensed milk) kullanılması gerekiyor ancak temin etmek her zaman mümkün olmadığı için tam yağlı inek sütü de aynı işi görüyor.

Malzemeler:
  • 1 lt tam yağlı süt
  • 1.5 su bardağı ( 300 gram) toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • bir adet çubuk vanilya ( ben bir çay kaşığı vanilya özütü kullandım)
  • isteğe bağlı olarak bir adet çubuk tarçın

Sütü, şekeri ve vanilya çubuğunu orta ateşte karıştırın bu sırada isterseniz içine tarçın çubuğu da ilave edebilirsiniz ardından yarım çay kaşığı karbonatı ekleyerek kısık ateşte karıştırmaya devam edin. Karamel rengi almaya başladığında vanilya ve tarçın çubuğunu çıkarabilirsiniz. Bütün bu süreç yaklaşık 3 saati buluyor, kısık ateşte ve uzun süre pişmesi sütün buharlaşmasını ve şekerle beraber karamelize olmasını sağlıyor, koyu bir kıvama ulaştığı zaman kavanoza boşaltıp oda sıcaklığında soğuması sağlayın.
Süt içerikli bir sos olduğu için buzdolabında saklanması gerekiyor.

Peki bu kadar lezzetli bir karameli nerelerde kullanabiliriz?
Kurabiye, chesecake, browni, pasta, dondurma ve hatta kızarmış ekmeğin üzerinde müthiş olabilir.


You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif