Croque Monsieur

Nisan 17, 2010

Bay KITIR:)

croque mosyo

 

Geçmişi 1910’lardaki Fransız Kafelerine dayanan   Croque-Monsieur,  jambon ve peynirden yapılan ızgara bir sandviç çeşididir ve beşamel sos ile hazırlanan çeşitleride mevcuttur. İsmi Fransızca    ‘  kıtır’ anlamına gelen   ‘ Croquer’ ve       ’ Bay’ anlamına gelen ‘ Monsieur’ kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Bizde kısaca ‘ Bay Kıtır’ diyebiliriz sanırım:) Vereceğim tarif tek porsiyon için, kişi sayısına göre malzemeleri arttırabilirsiniz.
Malzemeler
  • 2 dilim ekmeği ( tercihen köy ekmeği yada tam buğday unlu ekmek)
  • 2 dilim jambon
  • 2 dilim kaşar peyniri
  • tereyağı
  • rendelenmiş kaşar peyniri
Bir dilim ekmeğin üzerine jambonları ve kaşar peynirini  koyun ve diğer dilimle üzerini kapatın aynen tost hazırlar gibi. ekmeğin üst ve alt yüzüne tereyağı sürün ve ısınmış tavaya alarak her iki yüzününe kıtır kıtır olup kızarmasını sağlayın. Ardından üst yüzeye rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve önceden ısıtılmış fırında yada elektrikli ızgarada eriyene kadar pişirin. Hepsi bu kadar…
Biraz daha farklı versiyonunu denemek isterseniz sandviçin içine ve dışına beşamel sos sürüp üzerine kaşar rendesi ilavesiyle yine ızgarada yada fırında peynir eriyinceye kadar pişirerek servis edebilirsiniz. 
Yanında taze sıkılmış portakal suyu yada bir fincan kahve ile bildiğimiz tosta alternatif bir kahvaltı önerisi…Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.

You Might Also Like

3 comments

Yazdırılabilir Tarif