Çedar ve Jalapenolu Yoğrulmayan Ekmek

Eylül 10, 2019

No Knead Cheddar & Jalapeno Bread
IMG_8224
New York Sullivan Bakery isimli fırının sahibi Jim Lahey’in 2006 yılında geliştirdiği ve kendi alanında bir devrim niteliği taşıyan bir teknikle hazırladığı çıtır ev ekmeğinin çedar ve jalapenolu bir versiyonunu paylaşmak isterim sizlerle. Yoğrulmadan ve çok az maya ile uzun fermantasyon süresine ihtiyaç duyan bir teknik Jim Lahey’in tekniği. Yoğrulmadan gluten nasıl açığa çıkıyor ve bu ekmeğin yapılı tekniğinin neden bu kadar ilgi çekici olduğunu rahmetli Arman Kırım’ın “Ekmek yapmak çocuk oyuncağı” ve “Yoğrulmayan ev ekmeği” yazılarından okuyabilirsiniz. 
IMG_8234
İnternette şöyle bir araştırma yaparsanız bu ekmekle ilgili çok fazla tarifle karşı karşıya geleceksiniz, ben de bunlardan birinden uyarlayarak hazırladım çedar ve jalapenolu ekmeği ve sonuçtan çok memnun kaldım. Bence bu ekmeğin olmazsa olmazı uzun mayalanma süresi ve ekmeği pişireceğiniz kapaklı döküm tencere. Ekmeği hazırlamadan önce Arman Kırım’ın “Yoğrulmayan ev ekmeği”  yazısında bu ekmeğin yapım tekniğiyle ilgili detaylı  anlatımı ve aklınıza gelebilecek bazı soruların cevaplarını da bulabilirsiniz. Ekmeğin mayalanma süresi 12-18 saat arasında olmalı. Ben bu sürenin bir kısmını soğuk mayalama yöntemiyle tamamladım ancak orjinal tarife uyarak tamamen oda ısısında 18 saat mayalayabilirsiniz ekmeği. Sonuç olarak ekşi mayalı olmadığı halde hafif ekşimsi lezzetini hissetiren, çıtır ama kalın olmayan kabuğuyla ve çedar peynirinin jalapeno turşusuyla yakaladığı lezzet uyumuyla çok sevdiğim bir ekmek elde ettim. Instagram hikayelerinde  paylaştıktan sonra çok sayıda tarif isteği gelince çok bekletmeden tarifi paylaşmak istedim ancak belirtmeliyim ki ekmek yapımı çok tecrübeli olduğum bir alan değil neyse ki bu ekmeği yapmak gerçekten çocuk oyuncağı. Umarım dener ve seversiniz siz de benim gibi.
Afiyetle,
IMG_8213
Çedar ve Jalapenolu Yoğrulmayan Ekmek
Malzemeler
  • 450 gr un
  • 1/2 tatlı kaşığı instant maya
  • 350 ml oda sıcaklığında su
  • 100 gr sert çedar peyniri
  • 60 gr jalapeno turşusu
  • 1.5-2 tatlı kaşığı tuz (10 gr )
WhatsApp Image 2019-09-10 at 12.52.44


Hazırlanışı
  • Büyükçe bir karıştırma kabı içerisine unu ekleyin. Kabın bir köşesine tuzu diğer bir köşesine de mayayı ilave edin. Bir tahta kaşık yardımıyla mayayı ve tuzu her ikisi de kendi köşelerinde unla karşacak şekilde karıştırın. Böylelikle tuz ve mayanın birbirlerine direkt olarak karışmasını engellemiş oluyoruz.  Sonrasında tüm kuru karışımı homojen olacak şekilde karıştırın.
  • Sert bir çedar peynirini rendenin kalın kısmıyla rendeleyin. Rendelenmiş çedar peynirini ve jalapeno turşusunu unlu karışıma ekleyip iyice karıştırın.
  • Oda sıcaklığındaki suyu unlu kuru karşıma ekleyip tahta kaşık yardımıyla karıştırın, tüm unun iyice karıştığından ve homojen bir hamur olduğundan emin olun. Hamurun kıvamının sert ve yapışkan olması sizi endişelendirmesin, yoğrulmadan hazırlanan bir ekmek olduğu için olması gereken bu kıvam bu şekilde.
  • Hazırladığınız hamurun üzerini streç filme kapatıp oda sıcaklığında bir köşeye mayalanması için bırakın. Mayalanma sürecinde hamurun hacminin  artacağını hesap ederek büyükçe bir kap içerisine mayalandırmanızda fayda var.
  • Orjinal tarifte 12-18 saat arası oda sıcaklığında mayalanma süresi vermiş bu ekmek için. Ekmeği hazırladığım gün hava çok sıcak olduğu için  8 saat oda sıcaklığında yaklaşık 10 saatte buzdolabında mayalandırdım bu ekmeği.
  • Saat vererek anlatayım;  öğleden sonra saat  13 ‘de mayaladığım ekmeği akşam 21’de buzdolabına aldım. Ertesi gün sabah 7 gibi dolaptan çıkarıp un serptiğim yağlı kağıt üzerinde hafifçe şekillendirerek ve üzerine un serperek 45 dakika kadar oda sıcaklığında üzeri örtülü bir şekilde dinlendirdim bu sırada döküm tencereyi ve fırını ısıttım.
  • Şekillendirdiğiniz ekmek hamuru  oda ısısında dinlenirken, fırını ve döküm tencereyi (kapağıyla beraber) 230 C’lik fırında ısıttın.
  • Süre sonunda ekmek hamurunu yağlı kağıtla beraber döküm tencereye yerleştirin ve keskin bir bıçak yardımıyla ekmeğin üzerine X şeklinde kesik atarak  30 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Ardından kapağını alarak 15-20 dakika daha üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra dilimleyebilirsiniz. 
IMG_8238
Notlar
  • Tarif ,thebusybaker.ca’dan uyarlanmıştır.
  • Yoğrulmayan bu ekmeğin orjinal tarifinde 21 derecelik bir oda sıcaklığı için en az 12 mümkünse 18 saat oda sıcaklığında mayalanması gerektiğini belirtiyor ekmeğin yaratıcısı New York’un meşhur fırınlarından Sullivan Street Bakery’nin sahibi Jim Lahey.
  • Benim kullandığım jalapeno turşusu hafif acı bir turşuydu, acı sevmenize bağlı olarak kullanacağınız turşuyu belirleyebilirsiniz.Turşu yerine jalapeno biberi de ekleyebilirsiniz. Biber miktarı tamamen arzunuza göre değişkenlik gösterir.
  • Tuz miktarını 1.5 ile 2 tatlı kaşığı arasında damak zevkinize göre 10 gr ‘ı aşmayacak şekilde ekleyebilirsiniz.



       

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif