Fındık ve Çikolatalı İtalyan Nuga

Kasım 19, 2016

Italian Chocolate Hazelnut Nougat
IMG_5383


Kavrulmuş fındık, üç çeşit çikolata ve Nutella ile hazırlanan bu lezzetli Nuga, Napoli orjinli, Hristiyan dünyasının Ekim sonu Kasım başında kutladığı  Azizler Gecesi ya da daha çok bilinen ismi “Hallowen”  yani Cadılar Bayramı’na özel bir çikolatalı tatlıdır. Bu nedenle İtalyanca olarak  “Torrone dei morti”, ingilizce olarak “Torrone of the death” olarak adlandırılmış. Bir nevi ölülerin anısına hazırlanan çikolata olarak.*
Bense bambaşka bir bakış açısıyla yaklaşıyorum ve “ölümcül çikolata” ismini yakıştırıyorum bu lezzetli nugaya.
*Fındık ve çikolatalı nuganın tarifini ve tarihini  tavolartegusto.it sitesinden uyarladım. Tarifin orjinalinin  sadece Napoli ve çevresinde bulabileceğiniz Alba Cream ile hazırlandığını ancak onun yerine kullanılan Nutellanında oldukça başarılı sonuçlar verdiği belirtilmiş sitede.
Hem hazırlaması hem de sunumu keyifli bu lezzetli nugayı küçük paketler içerisinde hediye edebilirsiniz sevdiklerinize.

IMG_5374
Malzemeler ( ortalama 10 kişilik 24*10 cm’lik kalıpla)
  • 300 gr bitter çikolata
  • 350 gr beyaz çikolata
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 350 gr Nutella
  • 250 gr kavrulmuş fındık
IMG_5392
Yapılışı
  • Bu tarz nugaları hazırlamak için polikarbon ya da silikon kalıplar kullanıldığından söz ediyor tarifin kaynağı. Ancak yağlı kağıt kullanarak baton bir kek kalıbında hazırladım nugayı herhangi bir sorun yaşamaksızın.
  • Öncelikle bitter çikolatadan oluşan dış katmanı hazırlamak için bitter çikolatayı bir kesme tahtası üzerinde kıyın.
  • Kıyılmış bitter çikolatayı benmari yöntemiyle ya da mikrodalga fırında eritin.  Çikolatanın temperlenmesi için kıyılmış çikolatanın  1/3 ‘lük kısmını kenara ayırın.
IMG_5383
Benmari yöntemiyle eritmek için;
Bir sos kabı içerisine su doldurun ve ocağa alın ve suyu kaynatın. Taban kısmı sos kabından biraz daha büyükçe ısıya dayanaklı başka bir kabın içerisine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin.  Su kaynadığında çikolatalı kabı üzerine oturtun ve arada hafifçe karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın. Üstte kalan kap su ile temas etmemesi önemli aksi halde erittiğiniz çikolata kesilecek ve sertleşecektir.
IMG_5388
Mikrodalga fırında eritmek için; 
Isıya dayanıklı tercihen cam bir kap içerisine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin. Çikolatanın rendelenmiş ya da kıyılmış olması çok daha kolay erimesini sağlayacaktır. Orta dereceye ayarlı mikrodalgada 30 sn de bir çıkartıp karıştırarak çikolatayı eritin.  Benim genellikle tercih ettiğim yöntem bu olmakla beraber kontrol ederek çikolatayı eritmek önemli yoksa çikolatanızın kıvamı bozulabilir.
IMG_5393
  • Erimiş çikolatanızın donduğunda opak bir görüntüde olmaması için bu noktada çikolatanın temperlenmesi gerekmektedir. Çikolata temperlemek için  farklı methodlar kullanılabilirsiniz.  Ben erittiğim ve belli bir sıcaklığa ulaşan çikolata içerisine kenara ayırdığım kıyılmış çikolatayı ekleyerek temperlemeyi tercih ettim.
  • Bir fırça yardımıyla,  kullanacağınız kalıbı erittiğiniz bitter çikolata  ile kaplayın. Tüm kenar ve köşeleri çikolata ile iyice kaplamaya ve boşluk bırakmamaya özen gösterin. İlk kat biraz sertleşmeye başladığında ikinci kat bitter çikolatayı kaplayın böylelikle nuganın dış kaplamasını tamamlanmış olacaktır.
  • Fındıkları bir tava içerisine alarak kavurun. Bu esnada çikolata  ile kapladığınız kalıbı  buzdolabına kaldırabilirsiniz.
  • Kavrulmuş fındıkları soğuması için bir kenara alın. Diğer yandan beyaz ve sütlü çikolatayı kıyın ve yukarıda belirtilen şekilde eritin. Tamamen erimiş olan çikolata karışmına Nutellayı ekleyin. Parlak ve akışkan bir kıvama gelinceye kadar iyice karıştırın.
  • Nutella ve çikolatalı karışıma fındıkları ilave edin ve karıştırın. Nuganın iç harcı hazırdır.
  • Çikolatalı karışımı buzdolabına kaldırıp,sertleşmesini sağladığınız bitter çikolata kalıbınızın içerisine boşaltın ve düzgün bir üst yüzey elde etmek için hafifçe sallayabilirsiniz. Fındıkların tek bir noktada ya da bölgede toplamamasına dikkat edin.
  • Hazırlamış olduğunuz nugayı buzdolabına kaldırın ve 30 dakika kadar bekleyin.
  • Son olarak artan bitter çikolatayla nuganın tüm yüzeyini kaplayın.
  • Kalıbın üzerini streçleyip ( 3-6 saat arası) buzdolabına kaldırın. Bekletme süreniz  buzdolabınızın soğutma derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
  • Buzdolabından çıkardığınız nuga oldukça sert ve kesilmesi güç olacaktır. Dilimleyebilmek için buzdolabından çıkardıktan sonra 15 dakika bekletin. Çok ince dilimler keserseniz kırılacaktır, kalınca dilimlerseniz daha düzgün dilimler elde edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Bu tarife ait en kaliteli ve özenle seçilmiş tüm malzemelerin ölçülendirilmiş bir şekilde  kapınıza teslim edilmesini isterseniz tariftentabaga.com üzerinden sipariş verebilirsiniz.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif