Cruffın; Kruvasan Muffın Aşkı

Ekim 29, 2018

IMG_6836

Cruffin, Cruffin… Nereden başlasam, nasıl anlatsam acaba seni? Öyle şirin ve lezzetlisin ki, kruvasanın tahtına kuruldun bizim evde. Tüm hafta iple çekilen, bol malzemeli Pazar kahvaltılarının en çok aranan simalarındansın ama nedendir ben seni uzun süre kendime sakladım. Neden bilmem bir türlü oturup yazamadım defalarca pişirmeme, elimde bu yazıyı yazabilmek için onlarca fotoğrafın olmasına rağmen. Seni ben icat etmedim ama inan icat eden benim kadar sevmiyordur seni. Neyse bu kadar sevgi gösterisi yeter herhalde, biraz da sen kimsin nesin ondan söz edelim. Annen muffin, baban kruvasan (Croissant) olursa senin adın elbette cruffin olur. Muffin kadar pratik kruvasan kadar tereyağlı ve lezzetli oluşun da bundan.
Pratik diyorum ama inanın pratik, hele evinizde makarna makineniz varsa. İnce hamur açabiliyorsanız da bir o kadar şanslısınız. Tarifi detaylı yazmam gözünüzü korkutmasın lütfen, bu iş bana göre değil diyerek atlamayın bu tarifi. Kruvasan seviyorsanız mutlaka deneyin. Hatta ailecek hazırlamak en keyiflisi. Makarna makinesinde hamur açarken biri size yardım ederse işiniz çok daha kolay oluyor.
Cruffin’in tek olayı şu; mayalı bir hamur hazırlıyorsunuz, sonra incecik açıp, tereyağı sürdükten sonra rulo olarak sarıp, uzunlamasına ortadan ikiye keserek,kıvırıp muffin kalıbına yerleştirip pişiriyorsunuz hepsi bu.
Şimdi sizi daha detaylı anlatımım için tarife alayım. Umarım dener ve beğenirsiniz. Uyguladığınız kitchenart.ist tariflerini instagram’da benimle paylaşmayı unutmayın lütfen.
Sevgiler,
IMG_6817CRUFFIN (CROISSANT ♥ MUFFIN)
IMG_6822IMG_6824
   
Cruffin Hamuru için Malzemeler
  • 300 gr un
  • 7 gr instant maya
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 125ml ılık su ( 25 ml daha ilave )
  • 50 gr yumuşamış ve küp kesilmiş tereyağı
Ayrıca;

  • 150 gr kadar tereyağı (oda ısısında)
  •  pudra şekeri




Hazırlanışı
  • Cruffin hazırlıklarına başlamadan birkaç saat önce tarifte kullanacağınız tereyağlarını oda sıcaklığına gelip yumuşaması için buzdolabından çıkarıp bir kenara alın.
  • 125 ml ılık su içerisine instant mayayı ekleyin ve eritin. Instant maya hamura direk ilave edilebilen bir maya çeşidi olmasına rağmen daha önce yaşadığım tecrübelere dayanarak ben eriterek hamura ilave etmeyi tercih ediyorum. Hamur karıştırma kabınızın içerisine unu,tuzu, şekeri ve içerisinde maya erittiğiniz suyu ekleyip homojen bir hale gelmesi için  düşük hızda 3 dakika kadar yoğurun. Hamur bu aşamada istenilen kıvama gelmemiş ve katı olacağı için 25 ml daha su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bu aşamada ikinci ilave ettiğimiz su miktarını kontrollü olarak eklemekte fayda var.
  • Ardından küp küp kesilmiş 5o gr kadar yumuşak tereyağını ilave ederek düşük hızda 5 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Hızı arttırarak  hamur tamamen elastik ve yumuşak bir kıvama gelene kadar 10-15 dakika daha yoğurun.
  • Hamur yoğurduğunuz kabın üzerini streç filmle kapatarak mayalanması için yaklaşık 45 dakika kadar oda sıcaklığında bir kenara alıp bekletin.
  • Süre sonunda hacmi artan hamurunuzu hafifçe unlanmış bir tezgaha alın ve 4 eşit parçaya bölün. ( 2 nolu fotoğraf)
WhatsApp Image 2018-10-29 at 16.48.33
WhatsApp Image 2018-10-29 at 18.33.53
  • Cruffinleri makarna makinesiyle hazırlamak için, makinenizi tezgahınıza sabitleyin ve dört eşit parçaya böldüğünüz hamurlardan birini alın diğerlerinin üzerini örtün. Tezgaha aldığınız hamuru hafifçe unlanmış tezgah üzerinde merdane yardımıyla 1cm kalınlığında açın.
  • Makarna makinenize yerleştirdiğiniz hamuru, önce makinenin en kalın ayarı olan 9 numaradan 2 kez geçirin. Hamurunuz inceldikçe yapışma riski artacaktır bu nedenle hamurun yapışacağını hissettiğiniz noktada hafifçe unlayın ve  silikon bir fırça yardımıyla fazla unları süpürerek makinenin diğer ayarlarından sırasıyla birer kez olacak şekilde hamurunuzu geçirin. (3 nolu fotoğraf)
  • Sonlara yaklaştıkça iyice incelmiş ve uzun bir hamurunuz olacaktır. Eğer tezgahınız açtığınız hamurun uzunluğunu rahatlıkla kaldıracak ebatlarda değilse hamuru ortadan ikiye keserek devam edebilirsiniz.
  • Hamuru ortadan ikiye keserek devam ediyorsanız, kestiğiniz iki hamuru en ince ayara kadar açtıktan sonra önceden oda ısısında beklettiğiniz yumuşamış tereyağını bir spatula ya da elinizle, hamurun üzerini kaplayacak şekilde sürün.  Hamurun dörtte biriyle çalıştığınızı hesap ederek tereyağının dörtte birini kullanabilirsiniz.
  • Yukarıda 4 nolu fotoğrafta gördüğünüz gibi tereyağı sürdüğünüz hamuru sıkı bir rulo haline getirin. Eğer iki parçaya bölerek devam ettiyseniz ilk ruloyu diğer hamurun üzerine alarak rulo yapmaya devam edin. Son olarak hazırladığınız ruloyu diklemesine olacak şekilde keskin ve unlanmış bir bıçakla tam ortadan ikiye kesin ve kesilmiş kısım dışa gelecek ve ucu altta kalacak şekilde kendi etrafında döndürerek şekil verin.
  • Tereyağıyla yağladığınız muffin kalıbına her bir cruffini yerleştirin ve 2. kez mayalanması için üzerini bir streç filmle örterek cruffinlerin kabarıp iki katına çıkması için bekleyin. Orjinal tarifte bu aşama için 2-3 saat belirtilse de her evin sıcaklığı farklı olacağı için cruffinlerin kabarıp 2 katına kadar çıkmaları sizin için pişirmeye hazır olmaları anlamına gelebilir.
IMG_6812
  • Bu arada küçük bir not düşmek istiyorum. Cruffinleri hazırlarken çalıştığınız her  hamuru tek bir rulo haline getiriyor ve ortadan ikiye keserek toplamda 8 adet ve standart boy muffin kalıbında pişirebileceğiniz Cruffin elde ediyorsunuz. Ben son hazırladığım Cruffinleri, tamamen aynı ölçülerle mini muffin kalıbında pişirmek için 16 adet olacak şekilde hazırladım. Hamur uzun olduğu için ikiye keserek 2 adet hazırladığımız ruloları birleştirmeden devam ederek toplamda 16 adet cruffin hazırladım. Bu şekilde hazırlamak isteyenler için bu ayrıntıyı belirtmek isterim.
  • Cruffinler iki katına çıkıp kabardıklarında önceden 200 C’de ısıtılmış fırında iyice kızarıp altın rengi olana kadar 25 dakika pişirin.
  • Fırından aldığınız Cruffinler soğuyup oda sıcaklığına geldiğinde pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.  
Afiyet olsun.

IMG_6818
Notlar
  • Tarif, ladyandpups.com’ dan uyarlanmıştır.
  • Cruffinleri hazırlarken önemli bir ayrıntı tereyağının oda sıcaklığında yumuşamış olması.
  • Hazırladığınız Cruffinleri kapalı bir kapta muhafaza edebilirsiniz ancak mayalı bir hamurişi olduğu için en lezzetli hali pişirildiği gündür.
  • Pişirildiği gün kilitli poşet içerisinde derin dondurucuya kaldırırsanız, çözdürüp ısıttığınızda ilk gün lezzetini yakalayabilirsiniz.
  • Cruffin tek başına çok lezzetli olduğu gibi özellikle mürdüm eriği reçeliyle de çok yakışıyor, denerseniz pişman olmazsınız.
WhatsApp Image 2018-10-29 at 19.13.05
        WhatsApp Image 2018-10-29 at 19.18.23

        You Might Also Like

        0 comments

        Yazdırılabilir Tarif