Kısır

Haziran 20, 2010


Kısır, originally uploaded by kitchenart-ist.com.
Kısır hemen hemen hepimizin özellikle ağır yemeklerden kaçındığımız bu sıcak yaz günlerinde hafif bir alternatif olarak tercih ettiği, yapılışı kolay ama bir o kadar da çok lezzetli bir yemek . Bununla beraber herkesin farklı bir kısır yöntemi var, bende kendi yöntemimi paylaşmak istedim.

İçerisine çiğ soğan yerine salçalarla sotelenmiş soğan koymak daha hafif olmasını sağlıyor. Özellikle kuru nanenin de sarımsak aromasıyla tatlandırılmış zeytinyağında soğan ile beraber sote edimesi tüm lezzetini içerisine hapsediyor ve lezzetine lezzet katıyor.

Bu arada kısır isminin nereden geldiği ile ilgili bilgi edinmek istesemde maalesef en ufak bir bilgi edinemedim. Bilenlerin paylaşmasını rica ediyorum:)

Ansiklopedik olarak bakarsak Kısır ile ilgili vikipedia şunları yazmış; ana bileşeni bulgur, salça, domates, maydanoz ve sarmısak olan, kimi yörelerde (örneğin Antakya) nar ekşisi de eklenerek yapılan soğuk yemek türüdür.

Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz usulü kuskus salatalarına benzeyen kısır, genellikle soğan (kuru ve/veya yeşil), domates salçası,domates, maydanoz, salatalık, kıvırcık vb. sebzeleri ihtiva eder. Kısırda pilavlık bulgurun yerine köftelik ince bulgur kullanılır. Sos olarak genellikle limon ve zeytinyağı tercih edilirken bazı yörelerde limon yerine nar ekşisi de kullanılabilir. Kısır Türk kültüründe özellikle çayla beraber veya çayın önünden servis edilir.

Malzemeler:

1 su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı zeytinyağ
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı kuru nane
1 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1/2 limon suyu
tuz, karabiber
Bulguru bir süzgece koyun. Üzerinden kaynar suyu gezdirip bir kenarda dinlendirmeye bırakın.

Bir sos tenceresinde yarım çay bardağı zeytinyağını sarımsak ile hafifce kavurarak aromalandırın ve sarımsağı çıkarın. Rendelenmiş soğanı ekleyin ve biraz kavurun. Sonrasında salçaları, naneyi ve kırmızı biberi ekleyerek kısık ateşte soğanlar yumuşayana kadar pişirin. Bu sırada şişmiş ve ılımış olan bulguru tuz ve kimyon ekleyerek karıştırın. Pişen soğan karışımına kalan zeytinyağını da ekleyerek biraz soğumaya bırakın. Sonrasında bulgur karışımı ile iyice harmanlayın. İnce kıyılmış maydonozu ve sivribiberi ekleyin. Limon suyunu ve nar ekşisini de ekleyerek karıştırın.

Afiyet olsun.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif