Ev Yapımı Grissini

Nisan 28, 2013

14. yüzyılda Kuzey İtalya Lanzo Torinese'de yaşayan bir fırıncı tarafından icat  edildiği düşünülen grissini, İtalya’da hangi  restorana gitseniz masanızı ilk ziyaret edenlerdendir. Yemeğinizin gelmesini beklerken sizi oyalamak ve açlığınızı bastırmak için. Kimi zaman yalnız kimi zaman yanında ufak atıştırmalıklarla…
The Cooking Book kitabındaki tarife göre hazırladım grissinileri. Bizim evde en çok Nutella’ya batıra batıra yemeyi seven bir ufaklık var. Siz nasıl yemeyi tercih edersiniz?

Grissini

 IMG_7760a
Malzemeler
  • 250 gr un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlıkaşığı  instant maya
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 130 ml su
  • 1 çırpılmış yumurta (üzerine sürmek için)
  • susam ve deniz tuzu ( üzerine serpmek için)

IMG_7753a
Yapılışı:
Unu, tuzu, şeker ve aktif mayayı büyük bir karıştırma kabı içerisinde karıştırın.  Suyu ilave ederek yumuşak elastik bir hamur haline gelene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Ben bu aşamayı kitchenaid ile yaptım. Dilerseniz ekmek makinenizin yoğurma bölümüyle ya da yoğurma aparatlı mikser ile oldukça pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
Yoğurma işleminiz bitince hamuru yağlanmış ve üzeri sıkıca kapanmış büyük bir kap içerisinde mayalanması için yaklaşık bir saat ılık bir ortamda bekletin.
Fırınınızı önceden 220°C de ısıtın. Hamuru unlanmış bir zeminde birkaç dakika tekrar yoğurunve ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak kalem inceliğinde çubuklar hazırlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Mayalı bir hamur olduğu için  kalem büyüklüğünde yaptıklarım bile epey kabardı  bu nedenle ne kadar ince çubuklar hazırlarsanız o kadar ince ve kıtır olacaktır.
Çırpılmış yumurtayı çubukların üzerine sürün ve bir kısmına susam, bir kısmına taneli deniz tuzu serperek üzeri altın sarısı olana kadar 12-15 dakika arası pişirin. Çubuklar kolayca kırılmamalı ve orta kısımları hamur olmamalıdır.
IMG_7756a
Hava almayan bir kutuda sakladığınız takdirde birkaç hafta tazeliğini koruyacaktır.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif