Neiman Marcus Çikolata Parçalı Kurabiye

Aralık 14, 2018

Neiman Marcus Chocolate Chip Cookies
IMG_6442
Önce fotoğraf paylaşıp sonra tarif yazmak çok adetim değildir aslında. Genelde tarifi bloga yazar ardından paylaşım yaparım instagramda. Ama bu kez öyle olmadı ve bu meşhur kurabiyelerin tarifini henüz yazmadan paylaştım fotoğrafını. Çikolata parçalı kurabiye tarifleri öyle çok ki internette. 
Son bir ayda en az 3 kez pişirip tarifini yazmayı ertelediğim Neiman Marcus çikolata parçalı kurabiyelerin böyle ilgi göreceğini ön göremedim sanırım. Bu nedenle gelen çok sayıda tarif isteğini, söz verdiğim gibi en kısa zamanda yazarak karşılıyorumdur umarım. Bu arada hiç kıramayacağım bir talep de evden geldi. Instagram’da bu kurabiyeleri paylaştığım akşam bir tertip daha pişirdim, fotoğrafları görünce canı kurabiye ve süt çeken kurabiye canavarlarına.
Peki, bu kurabiye neden bu kadar ünlü? Nedir bu kurabiyeyi böylesine meşhur yapan ve ne farkı var diğer çikolata parçalı kurabiyelerden?
Tarife geçmeden önce kısaca bu soruların cevaplarını netleştirelim, ne dersiniz?
Neiman Marcus tarafından teyit edilmemesine rağmen bir şehir efsanesine dönen kurabiyenin hikayesi şöyle; Dallas’da Neiman Marcus’un kafesinde bu kurabiyelerden yiyen bir kadın, kurabiyeleri öyle çok seviyor ki tarifini istiyor. Garson kız tarifi $2.5 karşlığında verebileceklerini söylüyor ve kadın tarifi satın alıyor. Daha sonra faturasını kontrol ettiğinde diğer alışverişlerinin yanı sıra $250’lık bir ödeme yaptığını görüyor ve kurabiyenin tarifi için bu meblağı ödediğini düşünüyor ve parasını geri istiyor. İade alamayınca intikamını almak için kurabiye tarifini mail yoluyla tüm arkadaşlarına yollararak tarifin yayılmasını sağlıyor.
Elbette tüm bunlar bir şehir efsanesi. Bu hikayeyi okuduğum Ny Times, o yıllarda Neiman Marcus’un bir kafesi olmadığını ve böyle bir kurabiye satmadıklarını ancak yıllar sonra bir kafeleri olduğunu ve eğer istenirse tariflerini paylaştıklarını ancak para karşılığı satmadıklarını yazıyor. Anlaşılan o ki kurabiyelerin lezzeti bu şehir efsanesine inanılmasını sağlıyor ve meşhur kılıyor.
Bu arada Neiman Marcus’un kafesinde satılan çikolata parçalı kurabiyeler kaliteli bir çikolatayla günlük olarak hazırlanan ve standart bir çikolata parçalı kurabiyeyken asıl meşhur olan $250’lık kurabiye içeriğinde lezzetinin sırrı olduğu düşünülen yulaf unu ve ektra çikolatalı olan.
Ny Times’da yer alan yazıyı okumak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.
IMG_6436
Neiman Marcus kurabiyesinin sırrını çözdükten sonra, ben bu kurabiyeleri nasıl hazırladım biraz ondan bahsetmek istiyorum. Bu kurabiyeye ait orjinal tarif diye adlandırabileceğimiz tek bir tarif yok aslında, bu hikayeden de anlaşılacağı gibi. Ortada gezinen ve aşağı yukarı ölçüleri ve malzemeleri aynı bir çok tarif var, bu yulaflı "$250’lık kurabiye" adıyla ünlenen kurabiye için.  Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ben tarifin ölçüsünü yarıya indirerek ve şeker oranında belirgin bir azaltma yaparak uyguladım. Amerikan tariflerinin hemen hemen hepsini uygularken bu şeker meselesinde aynı durum söz konusu benim için. İnanılmaz tatlı geliyor orjinal ölçülerle hazırladığımda. Benim damak zevkime güveniyorsanız bu ölçüler için hem esmer hem de beyaz şekerden 70’er gram gayet yeterli. Yine de daha tatlı isterseniz 100 gr beyaz şeker ve 70gr esmer şeker olarak hazırlayabilirsiniz.
Tarifte değiştirdiğim diğer bir unsur da damla çikolata yerine çikolata parçaları kullanmam. Tarifi araştırırken bazı tariflerin bir kısmında parça çikolata bir kısmında damla çikolata kullanıldığını da gördüm. Bu noktada da arzunuza göre çikolata seçimi yapabilirsiniz ancak benim tercihim notlar bölümünde de bahsettiğim gibi 3 farklı kakao oranına sahip çikolata kullanmak.
Bir diğer mevzu da tarifte 1/4 tatlı kaşığı kadar tuz eklentisi var ama kurabiyeyi yerken bunu hissetmiyorsunuz sadece denge için kullanılıyor bence. Benim damağım çikolatalı lezzetlerde biraz daha hissedilir bir tuz tadı arzuladığı için minicik bir tutam fleur de sel ekledim, deniz tuzu da ekleyebilirsiniz.ekledim. Tabi bu tamamen kişisel bir tercih, arzu edebilecekler için belirtmek istedim.
Kısa kesmeyi sevmeme rağmen oldukça uzun bir yazı oldu ancak sizden ricam tarife başlamadan önce notlar kısmındaki detaylara da göz atmanız ve kolaylıkla hazırlayabilmeniz için detaylıca yazdığım tarifi okuyarak işe koyulmanız.
Sevgiyle kalın…
IMG_6417
Neiman Marcus  Çikolata Parçalı ($250’lık Kurabiye)
Malzemeler
  • 125 gr yulaf
  • 125 gr un
  • 110 gr  yumuşak tereyağı ( oda ısısında)
  • 70 gr esmer şeker
  • 70 gr toz şeker
  • 1 adet iri boy yumurta
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekresi ya da 1/2  vanilya çubuğunun tohumu
  • 80 gr %70 bitter çikolata
  • 80 gr %50 bitter çikolata
  • 80 gr sütlü çikolata
  • (minik bir tutam iri çekilmiş deniz tuzu yada fleur de sel) opsiyonel*
IMG_6432

Hazırlanışı
  • Fırınınızı 190 C’de ısıtın.
  • Yulafı un kıvamına gelene kadar birkaç dakika rondodan geçirin.
  • Kuru malzemeleri hazırlamak için, bir kase içerisinde yulaf unu, un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu harmanlayın ve kenara alın.
  • Yumuşak tereyağını ve şekerleri hamur yoğurma makinenizin karıştırma kabına alın ve pedal ucuyla  krema kıvamına gelene kadar karıştırın. İstediğiniz kıvama gelen karışıma önce yumurtayı ardından vanilya ektresini ekleyin homojen bir halana kadar karıştırın.
  • Hazırlamış olduğunu kuru malzemeyi de ekleyin ve düşük devirde tüm malzemeler iyice karışana kadar karıştırın.
  • Çikolataları bir kesme tahtası üzerinde doğrayın, ne çok iri ne de çok büyük olmalı. (Nohut büyüklüğünde parçalar olabilir.)
  • Homojen bir hale gelen kurabiye hamuruna çikolataları ilave edin ve bir spatula yardımıyla ya da en düşük hızda birkaç saniye daha yoğurarak çikolataların kurabiye hamuruna eşit şekilde dağılmasını sağlayın.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Kurabiye hamurunu 1/4 cup ölçüsü içerisine silme doldurup ters çevirerek çıkarın ve yağlı kağıt serdiğiniz  fırın tepsinize yerleştirin. 
  • Cup ölçüsünün içinden kütle halinde çıkan kurabiye pişerken yayılıyor ve fotoğraflarda gördüğünüz halini alıyor. Bu nedenle elinizle bastırarak düzleştirmeye çalışmayın. Ben irice kurabiyeler hazırlamak istediğim ve araştırdığım tüm Neiman Marcus kurabiye tariflerinde 1/4 cup ölçüsü kullanıldığı için bu ebatları tercih ettim.
IMG_6421
  • Tarttığımda her bir kurabiye hamuru ortalama 80 gr kadar geldi. Arzu ederseniz 50-55 gr lık olacak şekilde de hamurunuzu tartıp top şekline yuvarlayıp fırın tepinize dizerek pişirebilirsiniz. Ancak lütfen kurabiyelerin pişmeden önce kütle şeklinde yani hacimli bir biçimde tepsiye dizilmesi gerektiğini unutmayın. Kurabiyeler pişerken yayılacağı için aralıklı olarak yerleştirmeniz önemli.
  • Standart bir fırın tepsisine her seferinde 6 adet olacak şekilde yerleştirmeniz ideal. Bu ölçülerle fotoğraflarda gördüğünüz gibi irice 10 adet kurabiye hazırlayabiliyorsunuz.
  • Önceden ısıtmış olduğunuz fırının orta katında 10—13 dakika arası kenarları kızarıp orta kısmı yumuşak olacak şekilde pişirin. Tarifi araştırırken okuduğum tüm tariflerde 10 dk pişirilmesi gerektiğinin altı çizilmiş. Ancak benim hazırladığım kurabiye tam 13 dakikada istenilen kıvama geldiği için 10-13 dakika aralığını belirttim.
  • En doğrusu fırınınızı 10 dakika ayarlayıp, kurabiyelerin kenarlarında kızarma başladıysa fırından çıkarmak ve tepsi içerisinde soğumasını bekledikten sonra bir spatulayla soğuma teline almak. 10 dakika istenilen kıvam için yeterli gelmediyse ektra birkaç dakika daha ve mutlaka kontrol ederek pişirmek önemli.
  • Kurabiyelerin kenarları kıtır orta kısmı chewy ( chooe diye okunuyor) tabir edilen çiğnenebilir kıvamda olmalı.
Afiyet olsun.
IMG_6449
Notlar
  • Neiman Marcus çikolatalı kurabiyelerin tarifi için bir çok blogdan faydalandım ve orjinal tarifin şeker oranlarını biraz azaltarak, kullanılan çikolatalarda küçük bir değişiklik yaparak ve tadını hafifçe hissedebileceğiniz tuz ekleyerek tarifi kendi damak tadıma ancak orjinaline sadık kalarak hazırladım.
  • Faydalandığım bloglar;  www.cookingclassy.com , www.browneyedbaker.comthesuburbansoapbox.com
  • 3 farklı kakao oranında çikolata kullanma fikrini  https://thesuburbansoapbox.com bloğundaki tariften aldım. Tarifte bitter, sütlü ve semi-sweet dedikleri çikolatalar kullanılıyor. Semi-sweet olarak % 50-55 oranında kakaoya sahip bir çikolata kullanmanızı, bitter olarak da % 70 oranında bitter çikolata tercih etmenizi öneririm.
  • Yine bu blogdaki tarife göre yulaf unu kullanılmadan hazırlanan Neiman Marcus çikolata parçalı kurabiye için tüm malzemeler aynı kalmak şartıyla 210 gr un kullanabilirsiniz. Bu tarife göre tercih edilen fırın ısısı 150 C ve 25-30 dakika kadar pişirmek gerekiyor. Bu şekilde pişirdiğiniz kurabiyeler yukarıda anlattığım pişirme derecesi ve süresine göre pişirdiğiniz kurabiyelere oranla daha kıtır ve sert oluyor bilginize.
  • Bazı tariflerde ceviz ya da fındık da eklenmiş bu kurabiyelere, arzunuza göre bu tarz ilavelerde bulunabilirsiniz.
  • Kurabiyeleri bir seferinde sütlü çikolata yerine fındıklı sütlü çikolata ile hazırlamıştım, bu da farklı bir seçenek olabilir.
  • Kurabiyeleri hava almayan bir kap içerisinde 4-5 gün muhafaza edebilirsiniz, tabi kalırsa :)
               IMG_6451
            

    You Might Also Like

    0 comments

    Yazdırılabilir Tarif