Kruvasan Çörek
Ekim 22, 2016
Neredeyse bir sene geçmiş üzerinden Instagram’ın hayatıma kattığı çok değerli dostlarımdan biri olan sevgili Müjgan’ın tarifi, kruvasan lezzetinde ama kruvasan yapımına göre çok daha pratik olan bu lezzetli çöreklerini yapalı. Çörek demek biraz haksızlık gibi geliyor aslında, denediğinizde neden böyle söylediğimi daha iyi anlayacağınızdan eminim. Bu arada, şöyle her ısırışınızda buram buram tereyağını hissettiren gerçek bir kruvasan olduğunu da elbette söyleyemem; zira hem içeriği hem de yapılış tekniği olarak farklı. Ancak bu lezzetli çörek için sevgili dostum İnci’nin çok güzel bir benzetmesi var, “kruvasan’ın kuzeni”. Bu çöreklerin kruvasanın en sevdiği akrabası olduğuna eminim.
Sözü çok fazla uzatmadan, denediğim günden bu yana defalarca hazırladığım ancak bir türlü blogda paylaşma fırsatı bulamadığım bu lezzetli çöreklerin tarifine geçiyorum.
Malzemeler (200 ml’ lik su bardak ölçüsüyle) 32 adet çörek için- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yumurta
- 700 gr kadar un
- 1 paket instant kuru maya (10 gr)
- 150 gram tereyağı
- üzerine sürmek için çırpılmış 1 adet yumurta
( Tarife başlamadan önce lütfen notlar kısmına gözatın.)
Yapılışı
- Çörekleri hazırlayabilmek için malzemelerin oda ısısında olmaları önemli. Bu nedenle hazırlığa başlamadan en az yarım saat önce yoğurt, süt ve yumurtayı buzdolabından çıkarın ve oda ısısında beklemeye alın.
- Oda sıcaklığına gelen malzemelerinizi (yumurta, yoğurt ve sütü) büyükçe bir kaba alın ve içerisine şeker ile tuzu ilave edin.
- Un miktarının 100 gr kadarını kenara ayırarak geri kalan 600 gr’lık una mayayı ekleyin ve karıştırın.
- Mayalı unu yumurtalı karışıma ekleyin yoğurmaya başlayın. Kenara ayırmış olduğunuz unu da yavaş yavaş kontrollü bir biçimde yoğurduğunuz hamura ekleyin.
- Yoğurma işleminin sonunda elinize yapışmayan ancak kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz. Dilerseniz yoğurma kısmını hamur karıştırma makinenizle yapabilirsiniz.
- Hazırlamış olduğunuz hamurun üzerini streç film ile kapatarak ya da nemli bir bez örterek buzdolabında en az 1 saat dinlemeye bırakın.*
- Diğer yandan tereyağını eritip soğuması için kenara alabilirsiniz.
- Süre sonunda buzdolabından çıkardığınız hamuru 16 adet beze haline getirin. Hafifçe unladığınız tezgah üzerinde 8 adet bezenin her birini ortalama 20cm’lik pasta tabağı ebatlarında açın.
- ilk açtığınız hamuru büyükçe bir tabağa alın. Üzerine eritmiş olduğunuz tereyağını bir fırça yardımıyla kenarlardan taşmayacak cömertçe sürün ve açtığınız diğer hamuru üzerine yerleştirin. Diğer hamurlar bitene kadar aralarda tereyağı olacak şekilde hamurları dizin. Ancak en üstteki hamura tereyağı sürmeyin!!!
- Hazırlamış olduğunuz hamur katlarının üzerini streçle kaplayıp aralara sürdüğünüz tereyağının donması için yaklaşık yarım saat buzdolabına kaldırın.
- Diğer 8 beze için de aynı işlemleri uygulayıp buzdolabına kaldırabilirsiniz.*
- Buzdolabından çıkardığınız 8’li grubu hafifçe unladığınız tezgaha alın ve 40-45 cm çapında olacak şekilde merdane ile açın.
- Keskin bir bıçak ya da pizza keseceği ile 16 eşit üçgen parçaya kesin. Her parçanın geniş tarafının ortasından 1 cm’lik kesik atın ve yanlarından hafifçe çekerek rulo haline getirin.*
- Diğer 8 beze için de aynı işlemleri uygulayın.
- Hazırlamış olduğunuz kruvasan çörekleri yağlı kağıt serdiğiniz tepsilere aralıklı olarak yerleştirin. Tepsileri çörekler kabarıp iki katı olana kadar fırının ısısını açmadan fırın içerisinde bekletin.
- Fırına vermeden önce üzerlerine çırpılmış yumurta sürün* ve 5 dakika önceden 175 derecede ısıtmış olduğunuz fırında yaklaşık 40-45 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Notlar
- Bu ölçüler ile 32 adet çörek elde ediyorsunuz. Bu miktar fazla gelirse yarım ölçü hamur ile16 adet kruvasan çörek hazırlayabilirsiniz.
- Orijinal tarifte Müjgan bu çörekleri peynirli hazırlamıştı. Sizde peynirli çörekler hazırlamak isterseniz 16 eşit parçaya kestiğiniz her üçgen hamurun geniş kısmına peynirli harç ekleyebilirsiniz.
- Açtığınız ilk 8’li hamur grubunu üst üste dizip buzdolabında bir saat bekletme süresini ben bazı denemelerimde farklı bir şekilde uyguladım. Şöyle ki: Cumartesi akşamı hazırladığım ve aralarını yağlayarak üst üste dizdiğim hamurları streçleyip buzdolabına kaldırdım. Ertesi gün dolaptan çıkarıp tarifte anlattığım şekilde hazırlayarak pişirdim. Böylelikle soğuk mayalama yöntemiyle hazırladığım çörekleri Pazar brunchları için sıcak sıcak servis etme imkanı sağladım. Dilerseniz bu şekilde mayalayarak hazırlayabilirsiniz çöreklerinizi.
- Peynir yerine dilerseniz çikolata, Nutella ilavesinde de bulunabilirsiniz.
- Tuzlu harçla çörek hazırlarken hamurun tuz miktarını damak tadınıza göre 1/2 çay kaşığı arttırmak, tatlı harçlı çörek içinse 1 çorba kaşığı daha şeker ilave etmek benim tercihim.
- Dilerseniz çöreklerin üzerine susam,haşhaş, çörekotu serpebilirsiniz. Kruvasan havasını yakalamak için ben sade tercih ettim.
- Mayalı bir hamura sahip olduğu için ertesi gün ilk günkü lezzetli yakalamak biraz zor. Ancak ertesi gün arasına peynir ekleyerek çok lezzetli bir kruvasan tost hazırlayabilirsiniz.
1 comments