Krem Şokola

Haziran 17, 2016

Crème Au Chocolat
image2
Krem şokola sizin için birşey çağrıştırır mı bilmem ama beni çocukluğuma götürdüğü kesin. Dedemin eczanesinde ona yardımcı olmak çocukluğumda en sevdiğim aktiviteydi. Bilenler bilir pompalı kolonya doldurma şişesini. İşte oradan kolonya doldurmak ne eğlenceliydi, hele bir de üç beş muşamba bebek bezi sattıysam değmeyin keyfime.
Ama asıl keyif canım dedemin elimden tutup beni komşusu, şehrin en meşhur esnaf lokantasına götürmesiyle katlanırdı. Çok sevdiğim haşlama et yemeğini yer, üzerine de bir güzel çikolatalı tatlımı isterdim. Bu ritüel hiç değişmedi çocukluktan genç kızlığa terfi ettiğimde bile hep o tatlıyı çekti canım.
Yıllar geçti ve ben dedemi uğurladım. Esnaf lokantası aynı yerde ve değişmemiş  dekoruyla yaşamaya devam ederken. Dedemden sonra bir daha ayak basamadım o lokantaya. Bilmem  aynı tadı yakalayabilirmiydim gitseydim.
Krem şokola ile tüm bunların ne alakası var acaba?
Neyse, uzun sözün kısası, yemek kitaplarım arasında en sevdiklerimden biri olan rahmetli Tuğrul Şavkay’ın “Tatlı Kitap” kitabını karıştırırken karşıma çıkan bu krem şokola tarifini denedim ve aldığım ilk kaşık beni çocukluk günlerime geri götürdü. Pişirme tekniği ve içerisinde un ya da nişasta bulunmamasıyla dikkatimi çeken bu lezzetli tatlıyı denemenizi öneririm.
Sevgiler,
imageb
Malzemeler
  • 100 gr bitter çikolata
  • 500 ml süt ( 2 su bardağı)
  • 6 adet yumurta sarısı
  • 100 gr toz şeker
imagea
işte beni zaman yolculuğuna çıkaran o ilk kaşık…
Yapılışı
  • Fırınınızı önceden 190 C ‘de ısıtın.
  • Bitter çikolatanızı ufak parçalara ayırın ve bir çorba kaşığı süt ilave ederek ısıya dayanıklı cam bir kase içerisine alarak benmari usulü eritin. ( kısık ateşte ocağa aldığınız tencere içerisine yarısına kadar kaynar su ekleyin ve çikolata ve süt eklediğiniz ısıya dayanıklı cam kaseyi bu tencere içerisine oturtun.Buharla birlikte çikolata eriyecektir.)
  • Bir tencere içerisine 500 ml sütü ekleyin ve kaynatın.İçerisine bir kaşık süt ile birlikte erittiğiniz çikolatayı ekleyip karıştırın ve bir taşım kaynakttıktan sonra ateşten alın.
  • Yumurta sarılarını ve toz şekeri iyice çırpın. Şeker erimeli ve mayonez kıvamına gelinceye kadar iyice çırpılmalıdır.
  • Şekere çırpmış olduğunuz yumurtaları yine çırparak çikolatalı süte ilave edin.
  • Hazırlamış olduğunuz krem şokolayı ısıya dayanıklı kaplara paylaştırın. Burada dikkat etmeniz gereken püf nokta kaseleri derince bir tepsi ya da fırın kabına yerleştirdikten sonra kapların yarısına gelecek şekilde tepsiyi suyla doldurmanız.
  • Yaklaşık 25 dakika kadar pişirin ve fırından aldıktan sonra oda ısısına gelmesini bekleyin. Fırından aldığınızda kıvamı sulu gelebilir ancak buzdolabında bekletip soğutma aşamasından sonra  kıvamını bulacaktır. Bu nedenle bu aşamaya dikkat etmenizi öneririm.
Afiyet olsun.


You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif