Hurma Şuruplu Krem Karamel

Mart 17, 2015

CRÈME CARAMEL WİTH DATE SYRUP

IMG_2163

 

Krem karamel en sevdiğim tatlıların başında geliyor. Ancak, kışın alınan kiloların verilmesi için çok sevdiğim bu tatlıdan uzun bir süre uzak durmak zorundayım. Aslına bakarsanız sadece bir süre uzak durmak değil beslenme alışkanlıklarımı değiştirmek adına da sevdiğim lezzetlerin yerine geçebilecek birebir aynı olmasa da yediğim zaman bana keyif verecek “diyetteyim ve herşeyden mahrum kaldım” hissini yok edecek tarif arayışları içerisindeyim.

Bu krem karamel’de bu arayışın sonucu ortaya çıktı.Tarif henüz deneme aşamasında olmasına rağmen ortaya çıkan sonucun tatminkar olması nedeniyle hemen paylaşmak istedim. Standart krem karamel ile birebir bir beklenti içinde olmak hayal kırıklığı yaratabilir, bunu en baştan belirtmek isterim. Zira krem karamelin adıyla özdeşleşen “karamel” kısmı olmayan bir krem karamel bu. Belkide “Hurmalı Flan” gibi bir isim daha uygun olabilir. Karamel tadı beklentiniz olmaksızın denediğinizde krem karamelin ipeksi dokusunu,içerisine eklenen hurmayla bana kestane şekerini anımsatan tadını sevebileceğinizi düşünüyorum.

IMG_2179

Malzemeler

  • 500ml süt
  • 3 adet yumurta
  • bir adet vanilya çubuğunun yarısı
  • ev yapımı hurma şurubu*
  • hurma şurubu

Ev Yapımı Hurma Şurubu

*Öncelikle ev yapımı hurma şurubu için yaklaşık 250 gr hurmayı bir kase içerisine alın ve üzerini tamamen kaplayacak kadar içme suyu içerisinde 2 saat bekletin. Suda beklemiş hurmaların kabukları kolaylıkla soyulacaktır. Kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılmış hurmaları  iki su bardağı su içerisinde yaklaşık 2 saat bekletin ve ardından blendırdan geçirin. Koyu kahverengi yoğun kıvamlı halde olan hurma şurubunu bir sos tenceresine alın ve içerisine bir parça limon tuzu atarak 5-10 dakika kadar kaynatın. Ilıyan hurma şurubunu temiz bir tülbent yardımıyla iyice süzün. Süzgeçte kalan hurma püresini kullanmak üzere kenara ayırabilirsiniz.

Krem Karamel yapmak için iki derin bir kap içerisinde oda sıcaklığında yumurtalar ve vanilya tohumu, 1/2 su bardağı hurma şurubu, hurma şurubundan elde ettiğiniz hurma püresi ve süt ile köpürene kadar çırpılır.

Hazır hurma şurubuyla hazırlamak isterseniz hurma püresi yerine 3-4 adet suda bekletip çekirdek ve kabuklarını çıkardığınız hurmaları blendırdan geçirip ilave edebilir, hurma şurubunu da tadını damak tadınıza göre kontrol ederek ekleyebilirsiniz.

Belirtmiş olduğum ölçüler standart bir krem karamel tarifi gibi olmadığı ve şeker yerine hurma şurubu kullandığım için, şurubu kullanacağınız miktar damak tadınıza göre değişkenlik gösterebilir. Kaşığın ucuyla tat kontrolü yaparak ayarlamanızda fayda var.

Krem karameli kaplarına eşit olarak paylaştırın ve derince bir fırın kabına yerleştirin. Kapların yarısına kadar gelecek şekilde sıcak su doldurun ve 175 c’de üzerleri kızarana kadar pişirin. Bu malzemelerle 5 adet krem karamel hazırladım. 

Standart  krem karamelde olduğu gibi kapların içerisine karamel ekleyemiyoruz bu tarifte ancak onun yerine iyice soğuyup mümkünse birkaç saat bekleyen hurmalı krem karamellerin üzerine hurma sosundan dökerek karamel etkisi yaratabilirsiniz.

Afiyet olsun.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif