Ananaslı Somon Teriyaki

Şubat 19, 2015

PINEAPPLE  TERIYAKI SALMON

IMG_1562

(Tarif,http://steamykitchen.com/ ‘dan uyarlanmıştır.)

Ben de bu somon aşkı oldukça somonlu tariflerinde ardı arkası kesilmeyecek gibi görünüyor. Şu ana kadar denemediğim bir tarif arayışı içerisindeyken bu tarife rastladım ve hemen uygulamaya karar verdim. Teriyaki sosun hazır değil ev yapımı hazırlanıyor olması ve içerisindeki ananas, tarifi görür görmez beni yakaladı.

Bu arada “Teriyaki Sos nedir?” diye merak edenler için;  Wikipedia’dan ufak bir bilgiyi paylaşmak isterim.

Teriyaki (Japonca : Kanji : 照り焼き, Hiragana : てりやき ) Japon mutfağında bir yemek pişirme tekniğidir. Teriyaki ismi Japonca "teri" ve "yaki" kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Teri parlatmak (yemeğin üzerine konulan sos teriyakiye parlaklığını verir) ve yaki ızgara ya da kavurmak anlamına gelmektedir. Yemek üzerine teriyaki sosu eklendikten sonra ızgara yapılarak ya da kavrularak pişirilir. Teriyaki sosu içerisinde soya sosu, mirin ve seker olan bir çeşit sostur. Teriyaki yapılırken Japonya'da genellikle balık eti tercih edilir. Batıda ise tavuk, domuz eti, kuzu, ve dana etleri kullanılır. Teriyaki günümüzde birçok farklı kültürün mutfağında bulunmaktadır.”

Sözü çok fazla uzatmadan bu harika somonun tarifine geçelim:

IMG_1558

Malzemeler

  • 2 su bardağı/cup küçük parçalara kesilmiş ananas
  • 1 küçük parça taze zencefi yada 1 çay kaşığı kadar toz zencefil
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 su bardağı soya sosu
  • 1 1/2çorba kaşığı esmer şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı susam yağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • taze fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 4 parça somon fileto(  derisiz net 450gr)

Yapılışı

Ananaslı Teriyaki Sos için: Ananasın yarısını, zencefil, soya sosu, zeytinyağı, susam yağı, esmer şeker ve sarımsağı blendırda pürüzsüz bir  püre haline gelene kadar çekin.

Geri kalan ananası ince doğranmış taze fesleğen ve dilerseniz kırmızı biber ile harmanlayıp servis esnasında üzerini süslemek için kenara ayırın.

Izgara tavasını ısıtın ve bir tatlı kaşığı tereyağı  bir diş sarımsak ile aromalarındırın. Kızgın tereyağı içerisinden sarımsağı çıkararak somon filetoların dış yüzeylerini 2-3 dakika kadar kızartın. Teriyaki sosu somon balıklarının üzerine ekleyin. Tavada ki sos  servis için bir miktar  kalacak şekilde  kendini çekince somonlar servise hazırdır.

Taze fesleğen ve ananasla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

    You Might Also Like

    0 comments

    Yazdırılabilir Tarif