Tuzlu Karamel Sos

Aralık 09, 2014

Salted Caramel Sauce

Fransa'nın Bretagne bölgesine ait "Caramel au beurre salé" (tuzlu tereyağlı karamel) benim için karamelin en güzel hali. Hiç tatmamış olanlar karamelin tuz ile buluşması hayal edemeyebilir ancak tattıklarında vazgeçilmezleri olacağına şüphem yok. 
Karamel ile tuzun nasıl buluştuğunu merak ediyorsanız  The New York Times’ın ‘How Caramel Developed a Taste for Salt’ başlıklı yazısından detaylı bilgi edinebilirsiniz.
IMG_5904c(http://sallysbakingaddiction.com/’dan uyarlanmıştır.)
Malzemeler
  • 200 gr / 1 su bardağı/ 1 cup toz şeker
  • 6 çorba kaşığı (90gr) tereyağı yada tuzlu tereyağı( küp küp kesilmiş)
  • 100 ml sıvı krema
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu (tercihen fleur de sel)
Toz şekeri bir tencereye alın ve orta ateşte sık sık karıştırarak eritin. Bu esnada çok dikkatli olup şekeri yakmadan amber rengi alana kadar eritin ve küp küp kesilmiş olan tereyağını  ekleyin. Tereyağı ve erimiş şeker birbirine tam olarak karışıncaya kadar birkaç dakika karıştırın. Ateşten aldığınız karışıma oda ısısında beklemiş olan kremayı yavaş yavaş ekleyin. Tekrar ocağa alın birkaç dakika daha kaynattıktan sonra tuzu ekleyebilirsiniz.
Oda sıcaklığına geldikten sonra kapaklı bir kavanoz içerisinde buzdolabında 2 hafta saklayabilirsiniz. Karamelinizi kullanmadan önce ısıtabilirsiniz. Bu sosu kek, sütlü tatlı, kahve, cheesecake  gibi lezzetlerle  denemeye ne dersiniz?
Afiyet olsun.

      You Might Also Like

      0 comments

      Yazdırılabilir Tarif