Roll Ekmek

Aralık 08, 2014

Roll Bread
fotograf
Roll ekmek yapımı ile ilgili araştırma yaparken ‘ kolay roll ekmekler’ başlığında ki ‘ kolay’ kelimesinin aklımı çeldiğini kabul ediyorum. Tarifi uyguladığımda kendimi peşinde olduğum ‘roll ekmek’den çok farklı bir yerde bulmuş olsamda yumuşacık, poğaçayla ekmek arasında mis kokulu bir sonuç elde ettim. Yola çıkarken niyetim başka olsa da, ortaya çıkan sonuç hem beni, hem de deneyen ev halkını memnun etti. Tarifin orjinaline buradan  (40fırınekmek) ulaşabilirsiniz. Bu arada hayalini kurduğum üzeri çıtır çıtır roll ekmeklerin hala peşindeyim.

Malzemeler:
  • 3 bardak /cup beyaz un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • ¾ tatlı kaşığı tuz ( tuz miktarı bana az geldiği için 1 tatlı kaşığına çıkardım)
  • 1 paket sıvı krema 200 ml
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı susam, çörekotu,mavi haşhaş yada ne dilerseniz

Tarifi  http://www.40firinekmek.com/ sitesindeki orjinal haliyle paylaşıyorum.  Hem elde, hem de ekmek makinası için iki yöntem de detaylı bir biçimde anlatılmış. Bu lezzetli ekmek tarifi için teşekkür ederim.
Elde Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki kremayı, yağı ve yumurtayı karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındakikremayı, yağı ve yumurtayı karışıma ilave edip 5-7 dakika kadar yoğurun.Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
4. Hamuru 10-12 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın.  Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
5.  30 dakika kadar  ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.
6. Mayalanan ekmeklerin üzerine iyice çırpılmış yumurta akını yumuşak hareketlerle sürün ve susam ile süsleyin.
7.  Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Makinede Yapılışı:
1.   Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp  pervaneyi takın. Makineyle  birlikte gelen  kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak yağı, yumurtayı ve kremayı koyun. Unu bir kaşıkla serperek malzemeleri örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve şekeri unun hemen üstüne, haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2.   Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3.   Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.
4.   Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu  kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5.  10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6.   Programın bitiminde hamuru hazneden mutfak tezgahına alıp 10-12 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın.  Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
7.  30 dakika  ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.
8.   Mayalanan ekmeklerin üzerine iyice çırpılmış yumurta akını yumuşak hareketlerle sürün ve susam ile süsleyin.
9.  Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif