Chez Panisse Orjinli ‘Kıyır kıyır’ Elmalı Tart

Kasım 13, 2011


IMG_0280

Elmalı tart tarifi ararken, tariflerine sık sık başvurduğum ve sıkı takipçisi olduğum  Smitten Kitchen ‘da  Chez Panisse’nin kurucusu Alice Waters  ( Bu arada Alice Waters bu tarifin yaklaşık 20 yıl kadar önce Fransız şef Jaques Pepin tarafından Chez Panisse için ortaya çıktığını belirtmiş) kaynaklı bu tarifi  hiç tereddütsüz  denemeye karar verdim.
Smitten Kitchen Bu tartı ‘Simplest Apple Tart’ olarak paylaşsa da tartın pişirilme aşaması bana biraz ‘simple’ olmakdan uzak geldi. Hamurun kızarması için epey beklemem gerekti ancak tadanların beğenileri ve benim için kıyır kıyır olan hamuruyla paylaşılmaya değer bir tart çıktı ortaya.  Bu kıvamda ve mis gibi tereyağı aromasındaki hamurları seviyorsanız kesinlikle önerebileceğim  bir tarif. Hatta içerisinde yoğun tereyağı aromasıyla  yumuşacık olmuş elmanın birleşimi hafif bir Paris havası estirebilir damağınızda…
Bu arada’ kıyır kıyır’  tanımlaması tam da bu tartın hamurunu tarif ettiği için bu ismi uygun gördüm.
  kıyır kıyır:kolay ezilen un, toz haline gelen, gevrek şeyler.
IMG_0282
Hamuru için malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 çay kaşığı toz şeker
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 6 çorba kaşığı tereyağı ( oda ısısında beklemiş ve küp küp dopğranmış)
  • 3 1/2 çorba kaşığı soğuk su
Elmalı harç için malzemeler
  • 1kg elma
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • isteğe bağlı olarak tarçın
IMG_0286
Yapılışı
Unu, toz şekeri, tuzu ve 2 çorba kaşığı kadar tereyağını büyük bir kase içerisine alın ve mikserinizin hamur karıştırıcısıyla hamur parçaları ufak topaklar oluşturuncaya kadar karıştırın. Ardından tereyağının geri kalanını ilave edin ve karıştırın. Soğuk suyu, hamur birleşip top haline gelene kadar azar azar ilave edin ve hamuru ortalama 10 cm kalınlığında bir disk haline getirip streçleyin ve en az 30 dakika beklemek üzere buzdolabına kaldırın.
Buzdolabından çıkardığınız hamuru biraz yumuşaması için bekletin. Bu arada elmaların kabuklarını soyup ortadan 2’ye kesin ve  orta kısmı bir kaşık yardımıyla çıkartın ve ince dilimler halinde kesin.
Hamur merdane ile açılacak kıvama geldiğinde unlanmış bir zemin üzerinde yaklaşık 35 cm çapında açın ve yağlanmış tart kalıbınıza ( ben kalıbın altına yağlı kağıt serdim) yerleştirin ve fazla gelen kenarları kıvırarak kenar oluşturun.
İnce ince dilimlenmiş elmaları bir uçtan diğer uca dairesel şekilde tart hamurunun üzerine dizin ve eritilmiş 2 çorba kaşığı tereyağını elmaların her yanını kaplayacak şekilde bir fırçayla sürün. Tarifin buradan sonraki kısmını ufak bir değişiklikle  kendi  damak zevkime göre hazırladım. Toz şekeri yağlanmış elmaların üzerine serpiştirin ve en üste dilediğiniz miktarda tarçın serpin. Önceden ısıtılmış 200 C fırında kızarana kadar pişirin. ( Hamurun kızarması sabrımı zorlayacak kadar uzun sürse de, ortaya çıkan sonuç beklemeye değerdi.)
Soğuduktan sonra dilerseniz üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. (Lezzet olarak pudra şekerine ihtiyaç duymuyor sadece görsel amaçlı ilave edebilirsiniz.)
Afiyet olsun.

You Might Also Like

7 comments

Yazdırılabilir Tarif