El Yapımı Çikolata (Roches)

Temmuz 07, 2010

100_0746a
Adının neden Roches olduğuyla ilgili en ufak bir fikrim yok, üstüne üstlük herhangi bir bilgiye ulaşamadım bu konuda ama bildiğim ve emin olduğum birşey var ki gerçekten çok lezzetliler.(Bu arada edindiğim tek bilgi Roches’in Kaya Çikolata olarak da adlandırıldığı.)
Yapımı  oldukça kolay ve hayal gücüne açık bir çikolata Roches. İçerisine dilediğiniz miktarda fındık, fıstık, antep fıstığı, portakal kabuğu, badem, kuru kayısı, kuru üzüm ve hatta kahve çekirdeği bile koyabilirsiniz.
Ben fındık,badem,tuzlu kajun ve ceviz tercih ettim bu sefer.
Malzemeler
  • Dilediğiniz miktarda kuruyemiş (fındık, badem,ceviz, antep fıstığı vb…)
  • Kuvertür Bitter çikolata (miktarı eklediğiniz kuruyemişe göre değişecektir bu nedenle bu noktada göz kararınız devreye girmek zorunda:) )
Çikolatayı kullanmadan önce “Tavlanması'”  önerilir. Ancak ben tavlamadan kullandım bitter kuvertür çikolatayı.Ama çikolatasını tavlamak isteyenler şu bilgilerden faydalanabilirler. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ‘tavlama’ işlemi için mutlaka mutfak termometreniz olması gerekmekte.
 Tavlanan çikolata daha parlak ve akıcı olur; daha kolay biçim alır. Kuvertür çikolatalar tavlamaya uygundur. Önce çikolatayı benmari usulü 46 c’ye gelene kadar eritin. Çikolatayı erittiğiniz kabı içi soğuk su dolu başka bir kaba oturtarak (çikolatayla suyu temas ettirmeden) karıştırarak ısısını 27 c’ye kadar düşürün. Sonra tekrar çikolatayı benmari usulü 32 c’ye kadar ısıtın; çikolatanız kullanıma hazırdır*.
Fındık,badem vs. gibi kuruyemişler çiğse,  yağlı kağıt üzerine yayın ve 200 c fırında  yaklaşık 10-15 dakika rengi değişene kadar fırınlayın.
Diğer yandan çikolatayı benmari usulü yada benim tercih ettiğim şekilde mikrodalga fırında eritebilirsiniz. (Orta sıcaklıktaki mikrodalga fırını 2 dakikaya ayarlayıp, çikolatanın eriyip erimediğini kontrol edin. Çikolatanın cinsine ve büyüklüğüne göre süreyi ayarlamanız gerekir.)
Eritilmiş kuvertür  çikolatayı fırınlanmış kuruyemişlerle karıştırın ve bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt üzerine  dilerseniz büyük parçalar halinde, dilerseniz bir lokmalık atıştırmalıklar şeklinde serin. Oda sıcaklığında biraz soğumasını bekledikten sonra buzdolabında kaldırın ve iyice soğuyup sertleştikten sonra servis yapın.
Afiyet Olsun.

You Might Also Like

7 comments

Yazdırılabilir Tarif