Russian Tea Cake & Mexican Wedding Cakes

Mayıs 10, 2010

mexican

Bu kurabiyenin ismini birkaç kez duymakla beraber şimdiye kadar deneme fırsatım olmamıştı. Ev halkıda şöyle pudra şekeri bol, ısırıldığında yüzlerde kocaman  beyaz bir gülümse oluşturan un kurabiyesi kıvamında bir kurabiye talep edince aklıma  geldi ve Joy of baking ‘deki tarifi birebir uyguladım. Mis gibi terayağı kokulu ve fındık aromalı bol pudra şekerli lezzetli bir kurabiye çıktı ortaya.
Bu arada tarifteki kurabiyenin ismi neden ingilizce diye soracak olursanız; açıkçası  bazı  özel  isimler çeviri yapıldığı zaman anlamsızlaşıyor. (İngilizcede ki anlamı vermiyor sanki Türkçesi.) O nedenle orjinal haliyle bırakmayı tercih ediyorum bazılarını  (Jalapeno Poppers, Churros con chocolate vs…) Bu kurabiyeler içinde aynı şeyi düşündüm ama illa bir isim vermek gerekirse Rus Çay Kurabiyesi ya da Meksika Düğün Kurabiyesi diyebiliriz.
Alışılageldiği üzere wikipedia* ‘ya bir göz attım kurabiyelerin menşei ile ilgili bilgi edinmek için… İsminden de anlaşıldığı gibi aslı  Rus, sonradan olma Meksikalı bu kurabiyeler.
Genelde Yılbaşı dönemlerinde Rusya ve Amerikada tüketilen bir kurabiye çeşididir. 18. yy ‘da Rusya’da çay seremonileriyle  birlikte ortaya çıkmış 20. yy ‘da  Amerikada düğün ve yılbaşına özel geleneksel bir lezzet haline gelmiştir. Bu kurabiye’ ye verilen  ‘  Mexican wedding  cake ‘ ismi, büyük bir  ihtimalle 1950’ lerde Amerika ile  Sovyetler Birliği arasındaki  gergin ilişkilerden kaynaklanmaktadır.*
Kurabiyenin tarihçesiyle ilgili  bu bilgilerden sonra, hemen tarifine geçmek istiyorum.


russian
   Malzemeler
  • 2/3 cup 65 gr kavrulmuş fındık 
  • 1 cup / 227 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/4 cup 30 gr pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi
  • 2 cup 260 gr un
  • 1/4 çay kaşığı tuz
Üzeri için
  • 1 cup 110 gr elenmiş pudra şekeri
Fındıkları yağlı kağıt üzerine sererek yaklaşık 8 dakika kadar rengi değişene kadar fırında  kavurabilirsiniz yada teflon tava içerisinde ( başından ayrılmamak kaydıyla ) sürekli karıştırarak kavurabilirsiniz.
Kavurduğunuz fındıklar soğuduktan sonra   tarifte belirtilen un miktarı içerisinden yaklaşık 2 çorba kaşığı (25 gr ) un ile birlikte mutfak robotunuzda çekin. ( un ufak olana kadar değil ) ve bir kenara ayırın.
Büyükçe bir kase içerisinde tereyağını ve şekeri yumuşayana kadar yaklaşık 2 dakika çırpın ve vanilya ektresini , geri kalan unu ve tuzu ekleyerek homojen bir hamur elde edin. Son olarak fındıkları ekleyin ve üzerini streç film ile kapatarak buzdolabında 1 saat bekletin.
1saat sonra:
Fırınınızı 177°C önceden ısıtın. Hamuru 2.5 cm lik top şekli verdiğiniz hamurları 5 cm aralıklarla  yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 177°C fırında  12-15 dakika  kurabiyelerin üzeri hafif renk değiştirene kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra soğumasını bekleyin .
Üzeri için ayırdığınız 110 gr elenmiş pudra şekerinin yarısını yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsi içerisine dökün ve kurabiyeleri üzerine dizin ve geri kalan pudra şekerini de kurabiyelerin üzerine bir elek yardımıyla eleyin ve pudra şekeri ile kaplayın.
(Orjinal tarifte 3 düzine kadar kurabiye elde edildiği belirtilmiş ancak ben biraz daha irice kurabiyeler yaptım ve daha az sayıda kurabiyem oldu)
Afiyet olsun.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif