Parlak Fikirler : Sour Cream

Mayıs 22, 2010

Ekşi Krema

100_9793
(Tarif www.mex-recipes.com’dan uyarlanmıştır.)
Ülkemizde özellikle Meksika yemekleriyle sunulan ve yabancı kaynaklı birçok tarifte ana malzemeler arasında sıkça rastladığımız Sour Cream ( Ekşi Krema) yı bulabilmek oldukça zor.   Oysa evde çok rahatlıkla temin edebileceğimiz malzemelerle hazırlayabiliriz ekşi kremayı.
Tarife geçmeden önce biraz tanıyalım bu sosu;
‘Sour Cream (Ekşi Krema) özellikle  Avrupa ve Kuzey Amerika mutfaklarında  çeşni amaçlı   kullanılan bir sos çeşididir.  Tex-Mex mutfağının başlıca yemekleri nachos, burritos, taquitos ve guacamole’de   krema yerine kullanılır. Ayrıca  Beef Stroganoff yemeğinin ana malzemelerinden biridir.
Sour Cream ( Ekşi Krema) yapmak için, %18-20 arasında kaymak içeren hafif krema pastörize edildikten sonra içine laktik asit üreten bakteriler katılır. 22°C'de 14-16 saat bekletildikten sonra soğutularak 12-48 saat arasında dinlendirilir. Bakterilerin etkisiyle krema yarı katı hale gelir ve keskin bir tat kazanır. Yarı ekşi krema da % 10.5-18 arasında kaymak içeren kremadan yapılan benzer bir üründür.’*
*wikipedia

Malzemeler 
  • 1 kutu 200 ml krema
  • 50 ml buttermilk ( yerine kefir kullandım*)
(*Beğeniyle takip ettiğim bloglardan biri olan evcini buttermilk yerine kefir kullanmış  creme fraiche ( taze krema) tarifinde bende aynı şekilde  buttermilk yerine kefir kullandım bu tarifte.)
Kremayı ve kefiri bir kavanoz içerisinde karıştırın ve ağzını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında 24 saat bekletin ve daha sonra buzdolabında muhafaza edin. Sour cream sertleşecek ve kıvamına kavuşacaktır.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

0 comments

Yazdırılabilir Tarif