Enginar ‘ ama birazcık farklı’

Mart 01, 2010

100_9108
Enginar severlere müjde…

Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olarak bilinen enginar benim de gerçekten sevdiğim dostlarımdan:) ve yavaş yavaş pazardaki yerini almaya başladı bile bu harika dost.
Şaka bir yana  biraz araştırdım ve  enginarın bilmediğimiz  bu kadar faydası olduğuna şaşırdım. Enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini duymuştum ancak, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, üre ve kolesterolü düşürdüğünü, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu bilmiyordum. Öğrendim ve daha çok sevdim  bu harika sebzeyi.
Neyse gelelim bu tarifin ‘ama birazcık farklı’ kısmına. Genelde enginarı havuç, bezelye  gibi garnitürlerle yada bakla içi  ile yaparız . Açıkçası çok da güzel olur ama ben bu sefer her zaman yaptığımızdan biraz farklı bir  tarif vermek istiyorum. Bu tarif tamamen aynı tarif olmasa da Serra Yılmaz’ın  ‘ Temel İçgüdü ’ adlı yemek programında yaptığı yemekten esinlendiğim bir  tarif oldu diyebilirim.  Bu arada Serra Yılmaz harika bir kadın bence, adı geçmişken söylemeden edemedim. Neyse sözü daha fazla uzatmadan tarife geçelim;


Malzemeler:


  • 4 adet ayıklanmış enginar çanağı


  • 1/2 paket labne peyniri


  • 3 dilim yumuşak beyaz peynir


  • bir tutam dereotu


  • bir tutam nane


  • domates sos


  • tuz ( tercihen deniz tuzu) , taze çekilmiş karabiber
4 adet ayıklanmış ve temizlenmiş enginarı  yarım limon suyu ve üzerini biraz geçecek miktarda su ile haşlayın. Ben limonun suyunu sıktıktan sonra kabuğunuda haşlama suyunun içine attım. (Limon enginarın kararmasını önlüyor.)
Diğer yandan labne peyniri ile yumuşak beyaz peyniri ezerek birbirine karıştırın ve içerisine bir tutam kıyılmış taze nane ve dereotunu ilave edin. Damak zevkinize göre tuz ve karabiberi ekleyin.
Ben  domates soslarımı  yazın çok miktarda hazırlayıp derin donduruda saklıyorum ve böylelikle kış aylarında hiç domates almıyorum. Bu sos benim için temel bir sos olduğu için domates sosu gerektiren her türlü yemek için bu sosu kullanabiliyorum ve bu tarif içinde yine aynı sosu kullandım. Sizinde bu tarz bir domates sosunuz mevcutsa onu kullanabilirsiniz.
Gelelim domates sosunun yapılışına. Sos tarifini aşağı yukarı bir bardak domates sosuna denk gelicek biçimde orantılayarak  belirtiyorum. Domatesin sertlik durumuna göre 3-4 adet domatesi  minik küpler şeklinde doğrayın, içerisine bir çay kaşığı toz şeker, bir tatlı kaşığı elma sirkesi ,yarım diş sarımsak ,bir çorba kaşığı kadar zeytinyağı,  tu ve karabiber ilave edin. Domatesler kendini bırakıp bir sos kıvamına gelene kadar bir taşım kaynayınca sosunuz hazır olacaktır.
Servis etmek için haşlanmış ve yumuşamış enginarların ortalarına peynir karışımı paylaştırın ve üzerine domates sosunu dökün. Son olarak nane ve dereotuyla süsleyin ve üzerine  taze çekilmiş karabiber serpin.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

1 comments

Yazdırılabilir Tarif