Kestaneli Çikolata Kapları

Kasım 06, 2010

 CHESNUT DESSERT
Kestane Pastası (2)
kestane1

Kış mevsiminin en önemli temsilcilerindendir kestane. Her mevsim olsa severek tüketebileceğim kestaneyi, tezgahlarda görür görmez hemen alıp kestane sezonu için her sene yaptığım açılış tatlısını yapmak için sabırsızlandım desem yalan olmaz. Bu tatlı yapılışı aynı olmasa da çocukluğumda anneannemin ’kestaneli pasta’ adıyla yaptığı o yoğun ve kakaolu kestane tadını damağımda hissettiren ve son bir çatal daha demekten kendimi alamadığım bir tatlı. Zaman içerisine kendi damak tadıma göre ve daha pratik ( kestane haşlanıp ayıklanıyor, ne kadar pratik olabilirse ) hale getirdiğim bir lezzet. Anneanne versiyonunda kakaolu bir muhallebi hazırlandığını ve içerisine margarin tarzı bir yağ girdiğini hatırlıyorum. Benim mutfağıma ‘margarin’ giremeyeceği için girmesine kısıtlı olarak izin verdiğim krem şanti ile hazırlıyorum bu tatlıyı. Belirli bir isimle anmadığımı farketmiş olabilirsiniz, bunun sebebi açıkçası bu tatlıya herhangi bir isim bulamamış olmamdan kaynaklanıyor.
Kestane püresi’ ı ıh sadece püre değil ki. ‘Kestaneli Köpük’ ee  o kadar da köpük gibi değil. Anlayacağınız şimdilik isimsiz ama  uğruna 1 kg kestaneyi haşlayıp ayıklatan bir lezzet bu. Dilerseniz sünger dokulu vanilyalı bir pandispanyanın ara katına kullanabileceğiniz, dilerseniz içerisine kek parçaları ekleyip truff kıvamına getirebileceğiniz, yada benim gibi  kup içerisine koyup dalabileceğiniz bir tatlı. Malzemeleri oldukça sade ve basit. Zaten malzeme listesini okuduğunuz zaman aşağı yukarı nasıl bir tat ile karşılaşacağınızı damağınızda  hissedebilirsiniz. Yoğun kestane tadını biraz tatlandırılmış olarak canınız çekerse buyrun tarifine;
kestane
Malzemeler
  • 1 kg kestane
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 bardak soğuk süt
  • 7-8 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 5 çorba kaşığı koyu renkli kakao
  • servis için dilerseniz çikolatadan yapılmış kaplar
Toz krem şanti kullandım ancak sonradan bir kutu sıvı krema ile de biraz daha fazla pudra şekeri ilavesiyle aynı sonuca ulaşılabileceğine kanaat getirdim. Öncelikle kestaneleri iyice yıkayın( üzerilerini keskin bir bıçak yardımıyla çizin, haşlandıktan sonra kolay soyulması için) ve haşlayın.Kestane öyle haşlanmalı ki, kabukları soyulduğunda bir bütün halde kalıcak mecali olmamalı:)
Düdüklü tencereden yardım aldım bu aşamada haşlanma zamanını kısaltmak için. Haşlanan kestane soğuduktan sonra ( işte bu aşama biraz zorlayıcı ama bana sorarsanız kesinlikle değer) kabuklarını soyun.
Krem şantiyi bir bardak soğuk süt ile çırparak katı bir krema haline getirin ve içerisine kabukları soyulmuş kestaneleri, pudra şekerini, kakaoyu ilave ederek püre kıvamına yakın olacak şekilde mutfak robotunun ilgili aparatıyla karıştırın. Minik kestane parçaları yerken ağıza gelicek şekilde kalabilir, hatta kalmalı.
Bu arada çok sevdiğim bu tatlı maalesef çok fotojenik gelmiyor bana,yada bu sefer ben iyi fotoğraflar alamadım.Çok sabırsızlandım desem yalan olmaz. Biraz havalı  görünmesi için çikolata kaplarına koysam da yine de fayda etmedi sanki. Hatta istediğimden daha kötü oldu çünkü hazırlamaya üşenip ‘Kahve Dünyası’ndan aldığım ‘çikokap’ isimli çikolatadan kaplar çok donuk ve beklediğim  gibi değillerdi. Ancak  lütfen fotoğrafına bakıp harcamayın benim isimsiz kestane tatlımı, bir şans verin ona:)
Denemeye niyeti olanlara kolay gelsin ve afiyet olsun…

You Might Also Like

13 comments

Yazdırılabilir Tarif