Doughnuts

Ekim 16, 2010

Donut

donut1
Tarif, ‘Modern Classics 2′ by Donna Hay’den uyarlanmıştır.
Doughnut, Donut  (donat diye okunur) birçok ülkede birçok farklı çeşidi olan temelde  kızartılmış hamurdan yapılan bir tatlı çeşitidir ve bizim için en önemli özelliği Zeynep’in onları çok sevmesidir. Hatta onlara ‘çörek’ demekten bir türlü vazgeçiremedim. Çizgi film dublajlarında hatta birçok Amerikan filminde de gördüğüm donutları  ‘çörek’ olarak çeviriyorlar :)
Genelde favorimiz Dunkin’ Donut olsa da arada bir evde donut partisi yapıp minik afacanlarla donut süslemeninde keyfi ayrı. Özellikle Amerikalıların vazgeçilmez kahvaltı seçeneklerinden olan donutları  zengin pazar kahvaltılarımızın bir köşesinde görmek isterseniz denemenizi tavsiye ederim.
Bu ölçülerle yaklaşık 20  adet donut çıkıyor. Daha az miktar için  donut hamur ölçülerini 1/2 oranında azaltmanızda fayda var.
Donut3
Malzemeler
  • 4 çay kaşığı instant kuru maya
  • 1/4 cup ( su bardağı) ılık su
  • 1 cup( su bardağı) süt
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 100 gr eritilmiş tereyağı
  • 4 1/4 cups( su bardağı) un
  • 3 yumurta
  • kızartmak için sıvı yağ
Süsleme için gereken malzemeler
  • pudra şekeri
  • toz şeker
  • süt
  • renkli şekerler
  • bitter çikolata
  • tarçın
Öncelikle suyu ve sütü  karıştırıp, bir sos tenceresi içerisinde ılıtın. Kuru mayayı, ılık süt ve su karışımını ve bir çorba kaşığı toz şekeri büyük bir kase içerisinde karıştırın ve mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin. Bir müddet sonra maya kabarmaya başlayacaktır.
Erimiş tereyağını, unu, yumurtayı ve toz şekerinin geri kalan kısmını mayalı karışıma ekleyin ve yapışkan bir hamur haline gelinceye kadar karıştırın. Unlanmış bir tezgah üzerinde hamuru yoğurun ve kıvamına gelmesini sağlayın. (Hamur işlerinde  belirtilen un miktarı dışında kıvamını sağlamak için bir miktar daha un eklemek gerekebiliyor. Bunu göz kararı dediğimiz şekilde, yapmak en sağlıklısı sanırım:)
Hamuru yağladığınız büyükçe bir kase içerisine koyun ve üzerini streç film ya da temiz bir havlu ile kapatarak ılık bir ortamda yaklaşık 45 dakika; hamur yaklaşık iki katına çıkana kadar mayanlanmaya bırakın.
Süre sonunda unlanmış tezgah üzerinde 5 dakika kadar hamuru elastik ve yumuşak bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. 1cm kalınlığında olacak şekilde hamuru açın ve yaklaşık 8cm daire şeklinde kurabiye kalıbıyla kesin ve ortasını da 3.5cm küçük bir daire ile kesin. Bu ölçü ve şekilde kalıplarınız yoksa bir kase ve bir çay bardağı da işinizi görebilir. Ben hamurun tamamını bu şekilde kesmedim. Bazılarını sadece yaklaşık 6 cm daireler şeklinde kestim.
Yağlı kağıt serilmiş bir tepsi üzerine şekillendirdiğiniz hamurları aralıklı olarak dizin ve yaklaşık 30 dakika kadar ılık bir ortamda kabarıncaya kadar bekletin.  Mayalı hamurlarımını bekletirken , fırının en düşük sıcaklık ayarı olan 50°C de biraz ısıttıktan sonra kapatıp fırın içerisinde bekletiyorum.
Kızartmak için sıvı yağı  iyice kızdırın ve donutları altın rengi alıncaya kadar (çok çabuk kızarıyor, yakmamaya dikkat edin) kızartın ve kağıt havlu üzerinde bekleterek fazla yağını süzdürün.  Halka şeklinde olan donatları tahta bir çubukla çıkartmak çok kolaylık sağlıyor.
Donut2
Çikolatalı kaplama için; Dilediğiniz miktarda bitter çikolatayı benmari yada mikrodalga’da eritin ve donutları eritilmiş çikolataya batırarak üzerini kaplayın ve renkli şekerler serpiştirerek süsleyin.
Pembe glazür kaplama için; 2 çorba kaşığı  süt, vanilya, çilek yada dilediğiniz başka bir meyva aroması ve yaklaşık 1 su bardağı pudra şekeri ve kürdanın ucu ile kırmızı gıda boyasını içi sıcak su dolu bir kap içerisine oturtuğunuz başka bir kap içerisinde pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırın. Donutları pembe kaplama karışımına batırın ve üzerine renkli şekerler serperek süsleyin.
Tarçınlı toz şekerli kaplama için; Bİr su bardağı toz şekeri bir tatlı kaşığı tarçınla iyice karıştırın. Donutların her iki yönünüde bu karışımına iyice bulayın.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

14 comments

Yazdırılabilir Tarif