Parlak Fikirler:Ev Yapımı Gofret & Çifte Kavrulmuş Bisküvi

Eylül 21, 2010

100_2255

İçerisinde katkı maddeleri olmayan kıtır kıtır ev yapımı bir gofreti yada çifte kavrulmuş lezzetinde bir bisküviyi  kim istemez ki… Gofret kadar ince katmanları olmasa da kıtır kıtır olması ve arasındaki çikolata katlarıyla  çocukların çok hoşuna gideceğini düşünüyorum. Bizzat denendi ve onaylandı:) Bu arada belirtmeden geçemeyeğim,  büyükler de çok beğendi:)

Açıkçası benim favorim çikolatasız , tek kat ve çifte kavrulmuş lezzetinde olanlarıydı…

100_2267

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1/3 su bardağı  toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 1/2 çorba kaşığı sıvı krema
  • 1/4 çay kaşığı vanilya ektresi

üzeri için;

  • 100 gr eritilmiş bitter çikolata

100_2245

Hem gofretlerden hemde bisküvilerden hazırlamak istiyorsanız ölçü miktarını 2 yada 3 katına çıkarmalısınız. Ben belirtmiş olduğum ölçünün 3 katını hazırlayarak  yaptım. Maalesef kaç adet bisküvi hazırladığımı sayma imkanım olmadı zira hazırlama aşamasındayken Zeyno  birçoğunu çoktan midesine indirmişti bile:)

Belirtmiş olduğum miktarın 3 misli hamur hazırladığım için, hepsini aynı gün kullanamadım. Kapaklı bir kap içerisinde buzdolabında muhafaza ettim ve ertesi gün yine aynı sonucu elde ettim. Hatta sanki bekleyince daha lezzetli ve kıtır olmuş gibi geldi bana:)

100_2258

Gofret için;

Yumurtayı ve şekeri kabarana kadar iyice çırpın ardından sırasıyla unu, kremayı ve vanilya ektresini ekleyerek kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabına kaldırın ve en az 1 saat dinlendirin. 

Külah makinasını ısıtarak kullanıma hazır hale getirin ve hamurdan bir tatlı kaşığı alarak makinenin tam ortasın koyarak bastırın. Makineden çıkarır çıkarmaz ortadan ikiye kesin ve kenara alarak soğumasını bekleyin.

Bitter çikolatayı benmari usulü yada mikrodalga fırında eritin ve hazırlamış olduğunuz yarım daire şeklindeki gofret kıtırlarının arasına sürerek üstüste gelecek şekilde yapıştırın. Son olarak üzerine erimiş çikolatayı gezdirerek tamamlayın. Çikolatanın sertleşmesi için buzdolabında bir müddet bekletip servis yapın.

Bisküvi için;

Hamuru aynı şekilde hazırlayın ve pişirin. Makinenizden alır almaz henüz sıcakken dilimler halinde kesin.

Şekilli yapmak isterseniz;
Hamuru makinenin ortasına koyup bastırdıktan hemen sonra, bu noktada hamur yayılmış oluyor, metal bir kurabiye kalıbı ile (tavada şekilli yumurta için kullanılan kalıplar daha iyi sonuç verecektir, böylelikle hem daha büyük olurlar hemde kalıbın tutma yeri işinizi kolaylaştırır) hamura bastırarak şekli çıkarın ve tekrar kapağını kapatarak istediğiniz çifte kavrulmuş rengini alana kadar  ki bu da 2-3 dakikayı geçmez pişirin ve afiyetle tüketin.

Not: Külah makinesi olmayanlar için iyice ısınmış tava içerisine yağlı kağıt arasına hamuru koyarak ve üzerine bir kek kalıbının tabanıyla bastırarak aynı sonucu elde etmeyi denedim. Tat olarak aynı olsa da hamurun kalınlığı ve şekil olarak aynı sonucu elde edemedim. Ayrıca her birini tek tek hazırlamak için bu zahmete girmenin çok zor olacağına karar verdim:( Ancak birçok tost makinesinin de bu şekilde takılabilen aparatları var, ayrıca külah makinenizin olmasına gerek kalmayabilir.

Sevgiyle kalın…

You Might Also Like

16 comments

Yazdırılabilir Tarif