Patates Hoplatma

Ağustos 14, 2010

Patates Kalkıtma

Hoplatma
Patatesin her türlüsü kabulümdür ama en çok da bu bebek patatesler… Pazarda çok sık rastlayamasamda her rastladığımda mutlaka aldığım bu lezzetli  patatesler, kabukları iyice yıkayıp zeytinyağı ve tuz ilave edildikten sonra tencerede hoplata hoplata pişirilir.
hoplatma
İsmi de buradan gelir; hatta Denizli’ye ait bu yemeğin yöresel söylenişi ‘Galgıtma’ dır.
Ancak ben bu tarifte birkaç küçük hoplatma yapmak zorunda kaldım:) zira Zeynep kabuklu patates sevmiyor. Gerçi değişime uğramış bu halinin tadından hiç şikayetçi olmadık ve hazırlarken çok eğlendik ve afiyetle yedik.
Not: Tarifi hoplatılmamış orjinal versiyonu en kısa zamanda paylaşacağımdan emin olabilirsiniz:)

Hoplatma
Malzemeler


  • 1/2 kg bebek patates


  • 1 diş sarımsak


  • 1 çorba kaşığı tereyağı


  • tuz, karabiber
Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Ancak bu cins minik patatesleri haşlayacaksınız çok kısa zamanda haşlandığını göz önünde bulundurun ki patatesler çok haşlanıp dağılmasın. Haşlanmış ve kabukları soyulmuş patatesleri, bir diş sarımsağı soteledeğiniz sarımsak aromalı tereyağında hoplatmak suretiyle üzeri kızarana kadar pişirin. Tuz ve karabiber ile çeşnilendirip servis yapın.
Hoplatma
Bebek patatesleri bulmanız her zaman mümkün olmayabilir. Olabildiğince küçüklerinden seçtiğiniz patatesleri ikiye keserek aynı şekilde pişirip iftarda et  yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Aynı zamanda patates, tok tutması özelliğiyle  sahur yemekleri için de iyi bir alternatif olabilir.
Afiyet olsun.
Diğer mutfaklarda neler piştiğine de bir göz atalım;
peceteden notlar: kavunlu sorbet
cafederins: fındıklı cevizli biscotti
devletşah: zeytinyağlı kabak
çikolata kavanozum : limonlu köpük
yemekzevki:kırmızı biberli patlıcan sarma

You Might Also Like

3 comments

Yazdırılabilir Tarif