Çökertme Kebabı

Ağustos 21, 2010

2067
Bodrum’a ait bir yemek olduğu bilinen çökertme kebabı az malzemesi ve şık sunumu ile Ramazan sofraları için sıklıkla tercih ettiğim bir yemekdir. Yanında dilediğiniz çeşit bir pilav ile davet sofraları içinde iyi bir alternatif olabilir.
Malzemeler
  • 350-400 gr bonfile
  • 3 adet iri patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • büyük bir kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • kimyon, karabiber, tuz
  • kızartma için sıvı yağ
Bu yemek antrikot, hatta kuşbaşı et ile de yapılabilir ancak ben en yumuşak et olduğu için bonfile tercih ediyorum.Hatta ağızda dağılan bir kıvam ve kebap lezzetinde et sevdiğim için  ince şeritler şeklinde kestiğim bonfileyi  az miktarda su ile düdüklü tencerede 10-15 dakika suyunu çekip hafif dibini tutana kadar pişiriyorum.Çok az miktarda ( 1 tatlı kaşığı ) sıvı yağda soğanı kavurup ardından etleri ilave edip, hepsini bir kaşık tereyağı, kimyon, karabiber ve tuz ile soteleyip   edip servise hazır hale getiriyorum. Çökertme kebabı olabilmesi içinse şu işlemleri tamamlamanız gerekmekte;
2100
Patatesleri kibrit şeklinde kesin (bazı sebze soyma aletlerinin bu tip kesme işlemi için uygun bölümleri var). Bu tip bir kesme aletiniz yoksa bu biraz uzun süren ve yorucu bir işlem olabilir ancak çökertme kebabının özelliği de kibrit patates ile servis edilmesi.Bazı tariflerde patatesin rendelenebileceğini belirtmişler ancak rendeleme ile patatesin suyunun çıkacağını ve iyi bir kızartma yapılamayacağını düşünüyorum.
Kibrit şeklinde kestiğiniz patatesleri tuzlu su içerisine nişastasını salıp berrak bir su verene kadar  ( yaklaşık 15-20 dakika  ) bekletin ve temiz bir bez ile kurulayıp kızartın.Kızaran patatesleri kağıt havlu serdiğim bir peçete üzerine alıp hemen tuzluyorum. Bu önemli bir nokta, çünkü patatesleri kızartmadan önce tuzlarsanız yağ çekmesine sebep olursunuz, o nedenle çıkarır çıkarmaz tuzlanması gerekiyor.
Kızarmış kibrit patateslerin üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin ve onunda üzerine sotelediğiniz etleri koyarak servis yapın.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

3 comments

Yazdırılabilir Tarif