Çikolata Kaplı Sable Kurabiye

Temmuz 23, 2010

kurabiye 
Yakın bir dostumun özel bir toplantısı için şık bir kurabiye yapmam gerekiyordu ve şöyle üzeri çikolata kaplı, fındık fıstıkla süslenmiş şık bir kurabiye tarifi araştırmaya başladım ve ‘burcinindenemeleri’ nde  bu kurabiye çıktı karşıma. Çok beğendim ve hemen denemeye karar verdim.  Görüntüsü gerçekten çok cezbediciydi ve tadı da öyle.
Sable Kurabiye için;
Malzemeler
  • 120 gram tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
  • 2 gram (bir çimdik) tuz
  • 55 gram pudra şekeri
  • 60 gram tant pur tant (30 gram toz badem + 30 gram toz şeker)
  • 45 gram (1 orta boy) yumurta
  • 225 gram un
Kaplaması için;
  • Bitter çikolata ( yaklaşık 80-100 gr ) (tercihen kuvertür çikolata)
  • Kavrulmuş yada fırınlanmış tuzsuz badem, fındık vs…
  • Kuru kayısı, kuru incir, toz fıstık vs…
Sevgili ‘burcinindenemeleri’ tarifi tüm detayları ile ve çok net anlattığı için oradan aldığım tarifi aktarıyorum ve kendisine bu harika tarif için teşekkür ediyorum.
Un hariç diğer kuru malzemeleri eleyin. Elediğimiz unun 170 gramı hariç oda sıcaklığındaki bütün malzemeyi çırpmadan, spatula ile karıştırın ve  kalan 170 gram unu azar azar hamura ilave ederek yoğurun. 
Hamuru hava almayacak şekilde sararak 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız hamuru elimizin sıcaklığı ile yumuşatarak merdane ile yarım santim kalınlığında açın ve 3-4 santim çapında kalıplarla keserek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve  10 dakika ve fansız 160 ºC ön ısıtma yapılmış fırında 13-14 dakika pişirin.
Kurabiyeler soğuduktan sonra  kuvertür (tercihen) bitter çikolatayı benmari  usulü yada mikrodalga fırında eritin.
Çikolatanızı benmari usulü  eritmek için çikolatayı bıçakla  küçük parçalara ayırıp  sos kabına alın ve  bir tencereyi suyla doldurup sos kabını bu tencerenin üzerine yerleştirin ve kısık ateşte suyu ısıtın. Çikolata, su buharı sayesinde erimeye başlayacaktır. Çikolatanın bir kısmı eridikten sonra su buharının üstünden alın ve sürekli  karıştırarak tamamının erimesini sağlayın. Çikolatayı mikrodalga fırında eritmek için ki ben bunu tercih ediyorum, Orta sıcaklıktaki mikrodalga fırını 2 dakikaya ayarlayıp, çikolatanın eriyip erimediğini kontrol ederek eritin. Çikolatanın cinsine ve büyüklüğüne göre süreyi ayarlamanız gerekir.
Sable kurabiyeyi bir ucundan tutarak çikolataya batırın ve üzerini dilediğiniz kuru meyveler, fındık, badem, fıstıkla süsleyin. Yağlı kagıt üzerine dizerek oda sıcaklığında soğutun  ardından buzdolabında çikolatanın tekrar donmasını sağlayarak servis yapın.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

4 comments

Yazdırılabilir Tarif