Yufka Ekmeğinde Patlıcan Közlemesi

Mayıs 20, 2010

kozleme1

Havaların ısınmasıyla beraber daha hafif yemeklere, özellikle sebze yemeklerine yönelmeye başladım. Hafif yemek denildiğinde aklıma ilk gelenlerden biridir patlıcan közlemesi.
Patlıcan közlemesini yufka ekmeği olarak satılan köy yufkasının arasında yediğiniz zaman tadına doyum olmuyor gerçekten. Yufka ekmeğini, ev eriştesi, ev tarhanası yada gözleme gibi yöresel ve köy ürünleri satan  yerlerden bulabilirsiniz diye düşünüyorum.

Yufka ekmeğiyle ilgili olarak ansiklopedik bilgiler şöyle;


"Yufka ekmeği baklava, börek yapımında kullanılan gevretilmemiş yufkadan farklıdır.Oklava ile açılmış hamurun saç üzerinde gevreyene kadar hafifçe pişirilmesi ile elde edilir.
Yufka ekmeğinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Türk kültüründe yardımlaşarak bir seferde komşu ve akrabaların da katılımıyla yapılır. Yapıldığı zaman ise herkes için çok miktarda yapılır. Üst üste dizilerek katman halinde stoklanır ve üzeri örtülür. Kullanılacağı zaman üzerine su serpiştirip biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yenmeye hazır hale gelen yufka, öylece yenilebildiği gibi, dürüm olarak ya da çeşitli yemek malzemesi olarak da  kullanılabilir.
Yufka Osmanlı İmparatorluğu mıutfağının mirası olarak bu topraklar üzerinde yer alan bir çok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk sözlüğünde ’yuvga’olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır.
Ancak ince hamur açma tekniği daha sonra, Topkapı Sarayı'nın mutfaklarında geliştirilmiş gibi gözükmektedir"* wikipedia

Patlıcan közlemesini yufka ekmeğiyle beraber yemeyi tercih etmekle beraber,  sade bir makarnanın üzerinde, ya da tortilla ekmeğiyle yanında bir bardak ayranla beraber çok lezzetli olacağını düşünüyorum.




013
Malzemeler

  • 2 adet bostan patlıcanı

  • 2 adet domates

  • 2 adet sivri biber

  • 1 orta boy soğan

  • tuz, karabiber

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı

  • yufka ekmeği ( köy yufkası)

  • üzeri için kıyılmış bir tutam maydanoz
Öncelikle patlıcanları yıkayıp közleyin ve soğuduktan sonra kabuklarını soyun. Ben kabuklarını daha rahat soyabilmek için ocaktan alır almaz önce bir buzdolabı poşetine alıyorum patlıcanları, ve poşetin ağzını bağlıyorum. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika bekletip daha sonra soyuyorum ve çok daha kolay soyuluyor.
Soğanı, biberleri, domatesleri ve közlediğiniz patlıcanları küçük küçük doğrayın. Öncelikle soğanları  2 çorba kaşığı zeytinyağı  eklediğiniz tavada biraz soteleyin, ardından sırayla biber, domates ve patlıcanı ilave edin. Tuz ve karabiberini  ekleyerek 5-10 dakika arası pişirin.
Bu yemek yufka ekmekle çok iyi gidiyor hatta özel bir yeme usulü bile var. Yufka ekmeğin ortasına közlenmiş patlıcan yemeğini koyun ve  yufkadan parçalar  kopararak yiyin:)
Afiyet olsun.

You Might Also Like

4 comments

Yazdırılabilir Tarif