Ananaslı Light Kek

Mayıs 01, 2010

ananaslı
(Tarif www.marthastewart.com dan uyarlanmıştır.)

Yaz geliyor, bir çoğumuz diyette. O zaman diyet yapanları ve hafif beslenmeye önem  verenleri düşünerek Ananaslı Ligt Kek tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.
Bu arada ananasın diyet yaparken en çok  tüketilmesi  tavsiye edilen meyve olduğunu hatırlatmak ve faydalarıyla ilgili edindiğim birkaç bilgiyi de paylaşmak istiyorum.


‘ Queensland Tıbbi Araştırmalar Enstitüsünce yapılan araştırmalar ananastaki bromelain enziminin kansere karşı etkili olabileceğini göstermiştir. Bağırsak, akciğer, yumurtalık ve cilt kanseri türlerinde tümörlü hücrenin büyümesini engelleyici etkinliği olduğu belirtiliyor. 
Ananas  sindirimi kolaylaştırır ve enerji verir. İltihap ve ödem önleyici etkinliği bulunur.Yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkisi ananasın yararları arasındadır. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük gibi sorunlarda bir bardak taze ananas suyu rahatlatıcı etki gösterir. Selülitin meydana gelişini önleyici etkisi bulunur. Ananas suyu  yağ eritici etkisiyle zayıflamaya yardımcıdır. Cildi nemlendirir saçı güzelleştirir.*’
*www.beslenmedestegi.com
Bu kadar bilgi yeterli sanırım:) Şimdi gelelim  Ananaslı Ligt Kekin malzemelerine ve yapılışına;
Malzemeler
  • 150 gr (1cup) un
  • 75 gr (1/2 cup) tam buğday unu
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 175 gr (1 cup) esmer şeker
  • 150 ml (3/4 cup) light ayran
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi
  • 85 ml (1/3 cup, 7 çorba kaşığı) sıvı yağ
  • ayıklanmış ve temizlenmiş ve ince dilimlenmiş ananas ( yaklaşık 18- 20 dilim )
Öncelikle fırınınızı 175 c 'de ısıtın.Yaklaşık 24 cm' lik kare kek kalıbınızı (dilerseniz başka bir model olabilir, orjinal tarifte kare kalıp olduğu için bende kare kalıp kullandım) bir fırça yardımıyla yağlayın ve kalıbın yanlarından taşacak şekilde yağlı kağıt serin ve yağlayın. Esmer şekerin 1/4’ ünü yağlı kağıdın üzerine eşit şekilde serpiştirin.
İnce bir şekilde kestiğiniz ananasları şeker serpiştirdiğiniz yağlı kağıt üzerine dizin,ben ananasları kalıba paralel biçimde dizdim.( Orjinal tarifte kalıbı dörde ayırarak diklemesine ve enlemesine olacak şekilde dizmişler, buradan inceleyebilirsiniz)
Tam buğday ununu, unu, kabartma tozunu,  karbonatı ve tuzu  bir karıştırma kabı içerisine eleyin ve toz karışımı oluşturun. Başka bir karıştırma kabı içerisine light ayranı, yumurtaları, vanilya ektresini, sıvı yağı, ve geri kalan şekerin tamamını ekleyin ve çırpın ve unlu karışımı ekleyerek homojen bir karışım oluncaya kadar karıştırın. Hamuru, yağlı kağıt üzerine yerleştirdiğiniz ananasların üzerine dökün ve hamurun eşit yayılması için kalıbınızı hafifçe sallayın. 50- 60 dakika kadar önceden ısıtılmış fırınınızda pişirin  (pişip pişmediğini kürdan testiyle kontrol edebilirsiniz).
Fırından çıktıktan sonra 20 dakika kadar kalıptan çıkarmadan dinlendirin ve servis tabağınıza ters çevirerek çıkarın.
Afiyet olsun.

      You Might Also Like

      2 comments

      Yazdırılabilir Tarif