Churros con Chocolate

Mart 15, 2010

Churros ve Sıcak Çikolata

100_9209 
Balayını İspanya’da geçiren sevgili  dostum Pınar’la  İspanya’ya özgü lezzetlerden konuştuk geçenlerde. Öyle ballandıra ballandıra anlatmıştı ki churrosları sıcak çikolataya bandıra bandıra  nasıl yediğini. Bayağı canımızı çektirdi:)

İşte o sohbetimiz geldi aklıma ve churros tarifi araştırdım internette,  en uygun bulduğum tarifi denedim ve sonuç İspanyadakilerle aynı oldumu bilimiyorum ama oldukça lezzetliydi. Bu arada  churros ile ilgili  edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum;

Churros,  İspanya orjinli kızarmış bir hamur tatlısı çeşididir. Latin merika, Fransa, Portekiz, Fas, Amerika, Avusturalya ve ispanyolca konuşulan Karaip adalarında da popüler bir yiyecektir. Adını  İspanyanın Castile bölgesinde yetişen Churros koyunlarının boynuzlarına olan benzerliğinden  alır. İspanya’da iki çeşit churros vardır, biri ince  diğeri ise özellikle  Madrid’de popüler olan uzun ve kalın olanıdır. Genelde  sıcak çikolataya batırılarak kahvaltılarda yenir.*
*http://en.wikipedia.org

100_9201
(www.taste.com.au 'dan uyarlanmıştır.)
Hamuru ve hamurun hazırlanış biçimi profiterol hamuruna çok benzerlik taşımakla beraber kızartılarak yapıldığı için tadı daha farklı. Bu ölçülerle yaptığım churroslar oldukça fazla geldi bana (bekletilmeden taze taze tüketilmesi tercih ediliyor) iki kişi için yapınca  ama daha kalabalık bir grup için, mesela 4-6  kişi için yeterli olacaktır. Eğer daha az sayıda kişi için yapılacaksa ölçüler yarıya hatta 1/3’e bile indirilebilir.
Churros için malzemeler


  • 250 ml su
  • 100 gr tereyağ
  • 150 gr un
  • 1/4 çay kaşığı tuz


  • 3 yumurta
  • kızartmak için yağ


  • üzerine serpmek için pudra şekeri

Sıcak Çikolata için malzemeler


  • 200 gr kaliteli bitter çilolata (iri kıyılmış)


  • 250 ml süt

Churros'un hamurunu yapmak için suyu ve tereyağı  bir tencerede 3-4 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Unu  ve tuzu ekleyin  tahta bir kaşıkla hamur top şekline gelinceye kadar  hızlı hızlı karıştırın. Daha sonra hamurun üzerini kapatıp bir kenara alın ve ılıması için 15 dakika kadar bekleyin. Hamur ılıdıktan sonra  miksere alın ve yumurtaları teker teker hamura ekleyerek iyice çırpın. Bu noktaya kadar profiterol hamuruna çok benziyor aslında.
Churros hamurunu krema sıkma aletinize dodurun ve en kalın ucu takın ve kızgın yağa ince uzun tulumba tatlısı şeklinde sıkarak altın sarısı oluncaya kadar kızartın ve kağıt havluya çıkararak fazla yağını alın ve üzerine pudraşekeri serpin.

Diğer yandan  sıcak çikolatayı hazırlamamız gerekiyor. Bunun için sütün içerisine kıyılmış çikolatayı ekleyin ve yaklaşık 5 dakika kadar  çikolata tamamen eriyene kadar  orta ateşte pişirin. Tercihen sıcak çikolatayı fincanla servis edin ve churros'ları ( her ısırışta)  çikolataya batırarak yiyin.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

3 comments

Yazdırılabilir Tarif