Dört Peynirli Pizza

Şubat 22, 2010

Quattro FormaggI PIzza


pizza
Eğer benim gibi bir pizza  ve peynir tutkunuysanız bu pizza tam size göre. Açıkçası pizza denildiğinde tüm pizzaları tek geçen çeşit benim için  ‘Quattro Formaggi Pizza’ yani 4 peynirli pizzadır.  Ben en çok  Nişantaşı Zazie ‘de  yediğim ‘ 4 Peynirli Pizza’ yı seviyorum   ama açıkçasını söylemek gerekirse kendi yaptığım pizzayıda en az Zazie’de yediklerim kadar beğendim:)


fromaggi
4 peynir demişken kullandığım peynir çeşitleriyle ilgili kısa bir bilgi vermek isterim. Ben bu pizzada en sevdiğim peynirleri kullandım; pizzanın olmazsa olması mozarella, parmesan, rokfor ve emantel.
MOZZARELLA ( Mozarella)
Mozzarella, dünyaca tanınan bir tür peynirdir. Peynir genellikle dilimlenmiş olarak servis edilir. Mozzare sözcüğü, İtalyanca'da "kesmek" anlamına gelmektedir. Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır. Ancak salamuraolarak 1 haftaya kadar bekletilebilmektedir. Günümüzde vakumlu poşetler yardımıyla bu süre uzatılabilmektedir. Ayrıca az yağlı mozzarella peyniri 1 aya kadar bekletilebilmektedir. Ancak içindeki katkılarla beraber bu süre çok daha uzatılabilmektedir. Az yağlı peynirler de bu bağlamda son kullanma tarihi 6 aya denk gelecek şekilde satılır. Mozzarella peyniri pizza, lazanya gibi yiyeceklere katıldığı gibi, dilimlenmiş domates ve fesleğen ile beraber tüketilebilmektedir.*
PARMİGİANO-REGGİANO (Parmesan)
Parmesan Peyniri, ya da parmıcan, İtalya'nın kuzeyindeki Parma adlı küçük bir şehirde üretilmeye başlanıp lezzeti ve kalitesi ile ünü tüm dünyaya yayılmış çok sert ve açık sarımsı rengi olan bir peynir türüdür.
16 litre inek sütünden bir kg Parmesan üretilir. İtalya'nın en ünlü peyniri Parmesan'ın en az bekletme süresi 12 aydır. Eskitilmede süre uzadıkça, peynirin kalitesi de artar. Dolayısıyla en iyi Parmesan peyniri 24-36 ay arasında dinlendirilmiş olanıdır.  Yaz peynirleri makarna soslarına, özellikle fesleğen sosuna çok uygundur. İtalyanlar bu peynirin çok sağlıklı olduğuna inandıkları için bebeklerin mamasına katarlar. Parmesan, pastörize sütten yapılmadığı için vitaminler ve elementler açısından da çok zengindir. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından esaslı bir kaynaktır. *
ROQUEFORT ( Rokfor)
Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor'un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi vardır, Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir.*
EMMENTAL (Emantal)
Emmental, İsviçre'de üretilen sert bir peynir türüdür. İçi donuk sarı renkli olup, kesildiğinde 1-3 cm arasında değişen yuvarlak gözler vardır. Tadı ise hafif aromatik, tatlımsıve fındığı anımsatan lezzete sahiptir. Peynir bekledikçe tadı ve kokusu daha keskin ve belirgin olur. **
                **http://gurmerehberi.com/
Gelelim bu lezzetli pizzanın malzemelerine ve yapılışına;
Malzemeler

Hamur için;
  • 345 ml ılık su ( yaklaşık 1 1/2 su bardağından biraz fazla)
  • 230 gr (  genel amaçlı un, yaklaşık 1 1/2 su bardağı )   
  • 250 gr tam buğday unu ( 1 1/2 su bardağından biraz fazla)
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1  çay kaşığı şeker
Sosu için:
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam kekik
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz ve taze çekilmiş karabiber
Üzeri için:
  • 200 gr mozarella peyniri 
  • 75 gr parmesan peyniri
  • 75 gr rokfor peyniri
  • 75 gr emantel peyniri
Büyük bir kapta ılık suyun içinde şekeri eritin ve kuru mayayı ilave edin ancak karıştırmayın , yaklaşık 10 dk. köpürünceye kadar bekletin. Maya karışımına zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Daha sonra tam buğday ununun tamamını ve  geleneksel unun ( bildiğimiz un ) bir bardaklık kısmını  hamur biraraya gelmeye başlayıncaya kadar ekleyin. Unlanmış bir zemin üstünde hamuru kalan unu alıncaya kadar yaklaşık 10 dk.  yoğurun.

Hamuru yağlanmış bir kap içine koyun ve üstünü bir havluyla örterek hacmi iki katına çıkıncaya kadar yaklaşık 1 - 1 1/2 saat ılık bir yerde bekletin. Hamur iki katına çıkınca hafif unlanmış bir yüzeye alın ve ikiye bölün. Yuvarlayarak tekrar iki katına çıkıncaya kadar 45dk kadar bekletin.

Fırını 220 derecede ısıtın. Hamuru merdaneyle ister yuvarlak, ister dikdörtgen olacak şekilde istediğiniz büyüklük ve kalınlığa gelinceye kadar açın. (Hamur çok yumuşak olduğu için ben yağlı kağıt üstünde ve mısır unu serperek açtım. Bu şekilde daha kıtır oluyor.)

Sosu için bir kaseye zeytinyağını, bir tutam tuz, bir tutam karabiber, bir tutam kekik ve salçaları ekleyip karıştırın. Bir fırça yardımıyla açtığınız hamurun tüm yüzeyine sürün. En altta mozarella olacak şekilde peynirleri eşit olarak dağıtın. Ve fırının alt rafında hamurun kalınlığına göre 13-15 dk kadar pişirin. Peynirler eriyip hamurun altı kızarınca pizzamız hazır demektir.

Not: Hamur için gereken un ve su miktarı hamurun kıvamına göre değişenlik gösterebilir ve un ilavesi gerekebilir. Ben kalabalık bir grup olduğumuz ve ince hamur sevdiğimiz için 2 adet fırın tepsisi ölçüsünde pizza yaptım bu malzemelerle. Pizza hamurunu nasıl sevdiğinize bağlı olarak ve kişi sayısına bağlı olarak ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.
Afiyet olsun.

You Might Also Like

5 comments

Yazdırılabilir Tarif