Patates Sufle

Şubat 20, 2010

sufle

Çoğumuz genelikle çikolatalısını yemişizdir ve genellikle  zahmetli bir tatlı olarak biliriz. Açıkçası bende  çikolatalısından başka ne şekilde deneyebilirim diye düşünürken patatesli sufle yapmak geldi aklıma.  Patatesli sufleyi denedikten sonra daha birçok sufle deneyebileceğimi düşündüm brokolili, peynirli vs vs…
Sufle demişken sufle ile ilgili bazı bilgiler edindim, paylaşmak isterim.


*‘'Sufle Fransız mutfağının en önemli yemeklerinden biridir. Çok fazla çeşidi bulunan sufle fırında pişirilir, yumuşak ve kabarık olur. îlk bakışta yapılışı çok kolay görünür, ama hazırlanmasıve yapılışı dikkat ister. Bazen içi pişmeden üstü kızarır veya iyi kabarmaz, kimi zaman gereğinden fazla yumuşak olur, daha servis yapmaya zaman kalmadan kabarıklığı söner. Suflenin iyi sonuç vermesi için kullanılacak malzemeden içinde pişeceği kaba kadar pek çok ayrıntıya dikkat etmek gerekir.

Sufle Çeşitleri
Sufleler içine konan malzemenin özelliğine göre isimlendirilir. Genel olarak tatlı ve tuzlu olmak üzere iki gruba ayrılır. Tuzlu suflelerin temeli
yumurta ve beşamel sosa dayanır. Birçok çeşidi vardır: et suflesi, jambon suflesi, piliç suflesi, balıksuflesi, av hayvanları suflesi, peynir suflesi, çeşitli sebze sufleleri (kabak, domates, ıspanak, fasulye, patates gibi),pirinç suflesi vb. Genellikle süt, şeker ve yumurta temeli üstüne kurulmuş olan tatlı suflelere taze meyve, çikolata, bisküvi katılır. Tatlı sufleler yemekten sonra, tatlı olarak yenir. 

Suflenin Yapımı
Sufle yaparken en çok dikkat edilmesi gereken malzeme 
yumurtadır. Yumurtanın şansı ve beyazı karışıma ayrı ayrı katılır ve her ikisinin de çok iyi çırpılması gerekir. Önce sarılar köpük haline gelinceye kadar çırpılır ve içine gerekli malzeme katılır. En sonunda yumurta akları kar köpüğü durumuna gelinceye kadar çırpılır, dikkatli bir şekilde yavaş yavaş karıştırarak kremaya katılır. Sufleye yumuşaklığını yumurta akı verir. Onun için iyi çırpıl-malıdır. Yumurtaların sayısı tarifde-ki malzemeye ve bunların miktarına göre değişir. Ama genellikle bir kişi için 1 yumurta kullanılır. Tuzlu suflelerin yapımında dikkat edilecek en önemli nokta ise beşamel sosun çok iyi pişirilmesidir. Sos, gereğinden sulu ve yumuşak olmamalıdır. Bunun için hafif ateşte uzun süre pişirilmelidir. Yumurtaların sarıları beşamel sos soğuduktan sonra katılır. Önce 1yumurtanın şansı katılır, iyice yedi-rilir, sonra bir diğeri ilave edilir. Yumurtalar iyice yedirildikten sonra sos, hangi karışımda kullanılacaksa (pilav, pişmiş et, kıyılmış jambon, haşlanmış ve süzgeçten geçirilmiş, tereyağlanmış sebze gibi) onun içine dökülür. Peynir sufleleri için en elverişlileri kaşarpeyniri, eritme peynirler, gravyer peyniridir. Peynirler rendelenir veya küçük küçük doğranır. Sonra içine rendelenmiş cevz-i bevva, karabiber ve gerekirse tuz katılır. Et, yumurta, jambon veya sebze suflelerinde bol miktarda rendelenmiş parmican veya kaşar peyniri kulanılmasının büyük yaran vardır. Bu suflelere en son olarak kar köpüğü haline gelinceye kadar çırpılmış yumurta akları kaşık kaşık katılmalıdır. Sonra yağlanmış ve unlanmış kalıba dökülür. Köpürtülmüş yumurta akları sufleye katılırken çatal kullanılmalıdır. Sufleyi düzensiz bir biçimde karıştırmamak, çatalla hep aynı yöne doğru hafifçe çırpmak gerekir. Bu işleme kesme" denir. Suflenin başarılı olması için kesme işleminin dikkatli yapılması, yani köpürtülmüş yumurta aklannın söndürülmeden karıştırılması gerekir.

Bende patates suflemi bu bilgiler ışığında pişirdim ve sonuçtan oldukça memnun kaldık. Şimdi gelelim tarife;
Malzemeler:

  • Beşamel sos

  • 1 kg patates ( soyulmuş ve doğranmış)

  • 4 yumurta sarısı

  • 4 yumurta beyazı

  • 2 çorba kaşığı tereyağı

  • tuz, karabiber

  • parmesan peyiri

Öncelikle fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve 4 adet sufle kabını yağlayarak ön hazırlığınızı yapın. Ardından patatesleri küp küp doğrayın ve yumuşayana kadar tuzlu suda haşlayın. Haşlanan patatesleri tereyağı , tuz ve karabiber ilave ederek püre kıvamına gelinceye kadar ezin.
Diğer yandan beşamel sosu hazırlayın. Beşamel sos tarifini  daha önce burada belirttiğim şekilde yapabilirsiniz. Ezilmiş patatesler biraz soğuduktan sonra yumurta sarılarını teker teker ilave edin ve homojen bir karışım elde edin. Daha sonra beşamel sosu ve rendelenmiş parmesan peynirini ilave edebilirsiniz.
Yumurta aklarını içine  bir fiske tuz atarak kar haline gelinceye kadar çırpın. Köpürmüş ve kar haline gelmiş yumurta aklarını diğer harcın içine kaşık kaşık ilave edin ve bir çatal yardımıyla hep aynı yöne olacak şekilde yedirin. İşte suflenin püf noktası burada gizli, kar haline gelmiş yumurta aklarını söndürmeden karıştırmanız gerekli.
Yaklaşık 25-30 dakika sufleler kabarıp kızarana kadar pişirin ve bekletmeden servis yapın(yani sönmeden:)
Afiyet olsun.

You Might Also Like

5 comments

Yazdırılabilir Tarif